Kosova - "burimi më i madh i rrezikut"

Kosova – “burimi më i madh i rrezikut”

Të njëjtët politikanë kanë qenë në pushtet në Ballkan për dekada dhe Bashkimi Evropian (BE) dhe Shtetet e Bashkuara i trajtojnë ata si partnerë në reformën, demokratizimin dhe modernizimin, edhe pse ata në të vërtetë janë pjesë e problemit,
thuhet në një analizë nga revista gjermane Politika Ndërkombëtare, që pjesë nga kjo analizë ka transmetuara sot Deutsche Welle (DW).

“Ballkani dhe Evropa Juglindore janë zhdukur nga harta politike ndërkombëtare. Ka padyshim probleme dhe kriza shumë më të rëndësishme për të cilat SHBA dhe BE duhet të kujdesen “.

Pasoja e kësaj mungese të pretenduar të interesit është mungesa e “impulseve, koncepteve dhe vizioneve të nevojshme politike për zgjidhjen e konflikteve të shumta”, thuhet në analizë.

Kjo është teza fillestare e artikullit me titull “Qetësia e rrezikshme” bot

nga revista profesionale gjermane “International Politics” (Internationale Politik), botuar nga Shoqata Gjermane e Politikës së Jashtme (DGAP).

Autori i analizës, Thomas Bray, si dhe disa vëzhgues të tjerë të huaj që konsiderohet se janë të njohur mirë me situatën në rajon, nuk përjashtojnë mundësinë e konfliktit të armatosur në këtë “rrëmujë të rrezikshme”, përbërësit e së cilës përfshijnë nacionalizmin, korrupsionin, presionin mbi median dhe gjyqësorin si dhe indoktrinimin e të rinjve.

Artikulli e quan Kosovën “burimin më të madh të rrezikut”.
“Serbia nuk dëshiron të lirojë ish-provincën e saj, e cila është e banuar pothuajse ekskluzivisht nga shqiptarët, në pavarësi, sepse atje ka manastire dhe fusha beteje mesjetare serbe”, thuhet në analizë.

Autori shton se askush nuk beson se Beogradi do të “njohë Kosovën” në të ardhmen e afërt, por gjithashtu “askush, aq më pak nga të gjithë serbët, madje nuk mund ta imagjinojë teorikisht riintegrimin e Kosovës në një aleancë shtetërore me Serbinë”.

Politikanët perëndimorë “vazhdojnë të fillojnë nga qëllimi joreal që dy fqinjët do të jenë në gjendje të motivojnë njohjen reciproke”, perfundon analiza, duke përmendur ndikimin e Rusisë dhe Kinës në rajon./E.D-21Media