Edhe një fakt se bota po ngrohet më shpejt nga se mendonin shkenctarët

Duke përdorur sfungjerë të mbledhur në brigjet e Porto Rikos në Karaibe lindore, shkencëtarët kanë llogaritur temperaturat e oqeanit 300 vjet dhe kanë arritur në përfundimin se bota tashmë ka kapërcyer një kufi vendimtar të ngrohjes globale dhe po shkon me shpejtësi drejt një tjetri.

Këto gjetje, të publikuara të hënën në revistën Nature Climate Change , janë alarmante, por edhe të diskutueshme. Shkencëtarë të tjerë thonë se studimi përmban shumë pasiguri dhe kufizime për të nxjerrë përfundime të tilla të forta dhe mund të përfundojë në konfuzion të të kuptuarit publik të ndryshimeve klimatike, shkruan CNN, përcjell portali rtv21.tv

Sfungjerët – të cilët rriten ngadalë, shtresë pas shtrese – mund të veprojnë si kapsula kohore të të dhënave, duke lejuar një paraqitje të shkurtër të asaj se si ishte oqeani qindra vjet më parë, shumë kohë përpara ekzistencës së

të dhënave moderne.
Duke përdorur mostra nga sklerospongët, të cilët jetojnë me shekuj, ekipi i shkencëtarëve ndërkombëtarë ishte në gjendje të llogariste temperaturat e sipërfaqes së oqeanit që shkojnë 300 vjet më parë.

Ata zbuluan se ngrohja e shkaktuar nga njeriu mund të ketë filluar më herët se sa supozohet aktualisht dhe, si rezultat, temperatura mesatare globale mund të jetë ngrohur tashmë më shumë se 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale. Studiuesit thonë se rezultatet sugjerojnë gjithashtu se temperatura globale mund të tejkalojë 2 gradë ngrohje deri në fund të dekadës.

Sipas Marrëveshjes së Parisit të vitit 2015 , vendet u zotuan të kufizojnë ngrohjen globale në më pak se 2 gradë mbi nivelet para-industriale, me një ambicie për ta kufizuar atë në 1.5 gradë. Epoka para-industriale – ose gjendja e klimës përpara se njerëzit të fillonin të digjnin sasi të mëdha lëndësh djegëse fosile dhe të ngrohnin planetin – zakonisht përkufizohet si 1850-1900.

Autorët e studimit argumentojnë se gjetjet e tyre sugjerojnë se epoka para-industriale duhet të shtyhet më tej në mes të viteve 1700 dhe 1860. Ndryshimi i këtij niveli bazë do të thotë se bota tashmë është ngrohur të paktën 1.7 gradë (shkencëtarët thonë se ngrohja afatgjatë globale aktualisht qëndron në mes 1,2 deri në 1,3 gradë).

“Pamja e madhe është se ngrohja globale dhe nevoja urgjente për reduktimin e emetimeve për të minimizuar rrezikun e ndryshimeve të rrezikshme klimatike, është sjellë përpara të paktën një dekadë,” Malcolm McCulloch, autori kryesor i studimit dhe gjeokimisti detar në Universitet. të Australisë Perëndimore, tha në një konferencë shtypi. “Pra, ky është një ndryshim i madh në të menduarit për ngrohjen globale.”

Megjithatë, disa shkencëtarë të klimës kanë vënë në dyshim gjetjet e studimit, veçanërisht duke përdorur një lloj sfungjeri nga një vend në Karaibe për të përfaqësuar temperaturat globale. Gavin Schmidt, një shkencëtar klimatik i NASA-s, tha se vlerësimi i temperaturës mesatare globale kërkon të dhëna nga sa më shumë vende të jetë e mundur, pasi klima ndryshon në të gjithë planetin.

“Pretendimet se të dhënat nga një rekord i vetëm mund të përcaktojnë me siguri mesataren e ngrohjes globale që nga koha para-industriale ndoshta janë të tepruara”, tha ai në një deklaratë.

Gabi Hegerl, një profesoreshë e shkencës së sistemit klimatik në Universitetin e Edinburgut, tha se studimi ishte “një rekord i ri i bukur që ilustron se si temperaturat në Karaibe filluan të rriten gjatë periudhës industriale”. Por, shtoi ajo në një deklaratë, “interpretimi për sa i përket qëllimeve të ngrohjes globale e tejkalon atë”.

Disa shkuan më tej. Yadvinder Malhi, profesor i shkencës së ekosistemit në Institutin e Ndryshimeve Mjedisore, Universiteti i Oksfordit, tha se mënyra se si janë komunikuar gjetjet ishin “të meta” dhe kanë “potencialin për të shtuar konfuzion të panevojshëm në debatin publik mbi ndryshimet klimatike”.Një bashkautor i studimit mbrojti qëndrueshmërinë e tij dhe argumentoi se ndryshimet e temperaturës në pjesën e Karaibeve nga vinin sfungjerët kanë imituar gjithmonë ndryshimet në mbarë globin.

“Është ndoshta një nga zonat më të mira nëse po përpiqeni të kuptoni mesataren globale në Tokë,” tha Amos Winter, një profesor i gjeologjisë në Universitetin Shtetëror të Indianës. Temperaturat e oqeanit në rajon ndikohen kryesisht nga ndotja nga ngrohja e planetit, në vend të ndryshueshmërisë natyrore të klimës si El Niño, tha ai.

Cilado qoftë baza për matjen e ngrohjes globale, ajo që mbetet e qartë, thonë ekspertët, është se ndikimet do të përkeqësohen me çdo pjesë të një shkalle të ngrohjes.

“Është emocionuese të shohësh kërkime të reja që na lejojnë të shikojmë shekuj në të kaluarën,” tha Joeri Rogelj, drejtor i kërkimit në Institutin Grantham në Imperial College London, në një deklaratë. Por, shtoi ai, “rietiketimi i ngrohjes që ka ndodhur deri më sot duke përdorur një pikënisje të ndryshme nuk i ndryshon ndikimet që po shohim sot, apo ndikimet që synojmë të shmangim”.

Winter shpreson se studimi do të funksionojë si një thirrje për veprim. “Shpresojmë se kjo do të ndihmojë në ndryshimin e pikëpamjeve tona për atë që po ndodh në glob, të na bëjë të veprojmë tani dhe të mos presim që të ndodhë ndonjë fatkeqësi që ne të ndryshojmë zakonet tona.”/21Media

Back to top button