Ende enigmë: Nga erdhi Covid-19!?

 

 

Shtetet e Bashkuara janë më afër se kurrë për ta mposhtur Covid-19, me gjysmën e vendit të vaksinuar dhe heqjen e më shumë kufizimeve.

Por ne jemi më larg se kurrë të dimë se si u krijua ky virus, i cili mbylli botën – e cila është aq e frikshme sa çdo gjë, pasi ka sugjerime në rritje që nuk ndodhi thjesht natyrshëm, pasi shumë ekspertë kanë kohë që argumentoi.

SH.B.A., me rritjen e urgjencës, po bën thirrje për më shumë studime, duke paralajmëruar rreth rreziqeve për pandemitë e ardhshme, dhe duke e konsideruar më hapur idenë se gabimet ose një aksident në një laborator kinez shkaktoi pandeminë Covid-19.
Qeveria kineze thotë se çështja èshte mbyllur…

Në anën tjetër, një raport i inteligjencës amerikane zbuloi se disa studiues në Institutin e Virologjisë Wuhan të Kinës u sëmurën në nëntor 2019 dhe duhej të shtroheshin në spital, një detaj i ri në lidhje me ashpërsinë e simptomave të tyre. Nuk është e qartë se studiuesit kontraktuan Covid-19 dhe laboratori e mohoi me forcë raportin, duke e quajtur atë një gënjeshtër për të shtyrë të ashtuquajturën teori të rrjedhjeve të laboratorit për origjinën e sëmundjes.
Shkencëtarët e lidhur me institutin kanë thënë më parë se instituti nuk ra në kontakt me Covid-19 deri më 30 dhjetor.
Në të vërtetë, SHBA-të kishin siguruar disa fonde për studimin e koronavirusëve dhe transmetimin e tyre përmes lakuriqëve të natës, të cilat ia kishin derguar Institutit të Virologjisë Wuhan.

Të martën në Capitol Hill, Dr. Anthony Fauci, drejtori i Institutit Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive, tha se do të kishte qenë një “heqje e detyrës” për të mos financuar kërkimet e mëparshme të koronavirusit në lakuriqët e natës në Kinë.
“Ju nuk doni të studioni lakuriqët e natës në Fairfax County, Virginia, për të zbuluar se cila është ndërfaqja kafshë-njeri që mund të çojë në një kërcim të specieve”, tha Fauci, duke shtuar që SHBA duhej të shkonin “atje ku është veprimi. ”
Veçmas, në Shtëpinë e Bardhë, Fauci tha se shumë shkencëtarë ende besojnë se sëmundja ndodhi natyrshëm, por është gjithashtu e domosdoshme të shkosh në fund të saj me më shumë hetime.
Një këshilltar për Organizatën Botërore të Shëndetësisë, Jamie Metzl, tha se teoria e rrjedhjeve laboratorike është e mundur ndërsa shkencëtarët ishin “duke thithur dhe nxitur dhe studiuar” viruse me qëllimin e mirë të zhvillimit të vaksinave.
“Atëherë unë besoj se ajo që ndodhi ndoshta ishte një rrjedhje aksidentale e ndjekur nga një fshehje kriminale,” tha Metzl, i cili shërbeu në administratën e Klintonit në Departamentin e Shtetit të SHBA dhe është një anëtar i vjetër në Këshillin Atlantik.
Fauci, eksperti i lartë i sëmundjeve infektive në SH.B.A., gjithashtu tha këtë javë ai nuk është i bindur që sëmundja ndodhi natyrshëm dhe shtyu për më shumë hetime.
Kjo është hyrja këtu: Duhet të ketë më shumë hetime.
Fjala zyrtare për origjinën e Covid-19 nuk është mjaft e mirë.
Një studim i thelluar i kryer nga OBSH me qeverinë kineze, botuar në mars, hulumtoi origjina të ndryshme të mundshme të sëmundjes dhe arriti në përfundimin se ndërsa nuk ishte ende e provueshme se si sëmundja evoluoi, ka të ngjarë që ajo të transferohej te njerëzit ose direkt nga lakuriqët e natës, ose ka më shumë të ngjarë nga një specie e ndërmjetme që e mori atë nga lakuriqët e natës dhe më pas ia kaloi njerëzve.

Raporti i OBSH-së argumentoi se teoria e rrjedhjeve të laboratorëve ishte “jashtëzakonisht e pamundur”, megjithëse përmendi mungesën e punëtorëve të laboratorëve të infektuar para dhjetorit si një argument kundër teorisë. Raporti i inteligjencës amerikane tani sugjeron që punëtorët e laboratorit ishin të sëmurë më herët se dhjetori.
Më tej, edhe kur u botua raporti, zyrtarët e OBSH-së kërkuan hetime shtesë dhe hapje nga kinezët.
Mbulesa që herët
Në fillim të shpërthimit, për të cilën Kina nuk e paralajmëroi siç duhet botën, zyrtarët kinezë fajësuan transmetimin në një pikë të nxehtë të hershme, një treg ushqimesh deti në Wuhan, edhe pse kjo duket se tani është në thelb një gënjeshtër, sipas Metzl.
Në fakt, ka mjaft prova që qeveria kineze u përpoq të mbulojë ekzistencën e virusit.
Në shkurt, CNN publikoi një vështrim të sinjalizuesve dhe tuteltarëve që paralajmëruan për virusin ndërsa po mbahej, dhe që paguanin çmimin. Disa janë zhdukur, të tjerët janë ndaluar nga autoritetet kineze, ndërsa të tjerët janë kontraktuar dhe kanë vdekur nga Covid.
Ky raport përfshin një afat kohor të paralajmërimeve nga mjekët në Kinë në krahasim me mosveprimin nga qeveria.
“Cilado qoftë origjina e pandemisë, atë muaj të parë kur Kina po harxhonte të gjithë energjinë e saj duke u përpjekur të mbulonte gjërat në vend që të rregullonte problemin, kjo ishte ajo që lejoi që zjarri i sobës të bëhej një zjarr kuzhine për t’u bërë një zjarr shtëpie e me pastaj për t’u bërë një zjarri në botë “, tha Metzl.
Kina nuk ka qenë e gatshme t’i nënshtrohet një hetimi të hapur; këmbënguli në parametra të rreptë për studimin e hershëm të OBSH-së. Qeveria amerikane dhe të tjerët kanë kritikuar atë mungesë transparence dhe OBSH-ja gjithashtu ka bërë thirrje për studime të mëtejshme. Administrata e Biden është ribashkuar me OBSH pasi administrata Trump tërhoqi SHBA-të nga organizata globale e shëndetësisë.

Një grup shkencëtarësh të shquar me përvojë përkatëse kritikuan raportin e OBSH-së për mosmarrjen e teorisë së rrjedhjeve laboratorike mjaft seriozisht – ai u hodh poshtë në disa faqe të një raporti disa qindra faqesh.
“Ne duhet t’i marrim seriozisht hipotezat për derdhjet natyrore dhe ato laboratorike derisa të kemi të dhëna të mjaftueshme”, shkruajnë shkencëtarët në Science Magazine.
Dyert e mbyllura gjithashtu kanë ndihmuar që teoritë e konspiracionit të rriten. Sa më shumë prova të ketë për teorinë e rrjedhjeve nga laboratorët, aq më shumë ajo vlerëson se njerëz si senatori republikan i Arkansas, Tom Cotton, i cili ka shtyrë idenë se virusi u krijua qëllimisht si një armë bio, janë gjithnjë e më bi dës.

Nuk ka prova që mbështesin posaçërisht atë pretendim dhe ekspertët ende thonë se nuk ka gjasa. Washington Post publikoi një vështrim se si pyetjet – të ngritura nga republikanët si Cotton, si dhe anëtarët e administratës Trump, dhe tani të administratës Biden – kanë çuar në një rivlerësim të origjinës së sëmundjes, e cila nuk ka qenë përfundimisht e gjurmuar sa e si duhet.
Dr. Paul Offit, një ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin e Pensilvanisë Shkolla e Mjekësisë Perelman i tha Wolf Blitzer të CNN se nuk kishte gjasa që laboratori i Wuhan të kishte manipuluar me virusin për ta bërë atë më ngjitës duke përdorur fitime të diskutueshme.

Ndërsa autoritetet kineze kanë qëndruar të gatshme për të lejuar një hetim të tillë të hapur, Offit tha se bota ka nevojë për të bere kete gje, në mënyrë që të ruhet nga një pandemi tjetër.
“Ajo që unë di është se ata duhet ta lejojnë nje gjë të tillë,” ka tha Offit, shkruan sot CNN i SHBA-ve./E.D- 21Media

Back to top button