Escobar: Procesi i Asociacionit duhet të fillojë tani

(Lajm i përditësuar)


Escobar: Procesi i Asociacionit duhet të fillojë tani

I dërguari amerikan për Ballkanin Perëndimor ka folur edh epër Asociacionin në intervistën dhënë “The Pavlovic Today”. Ai ka thënë se ky process duhet të fillojë tani.

“Shikoni planin që propozoi Bashkimi Evropian, i cili mendoj se është shumë i drejtë. Të dyja palët duhet të fillojnë menjëherë zbatimin e kërkesave të tyre. Unë e di që në disa raste, Serbia dëshiron që Kosova të themelojë Asociacionin para se të ndërmarrë veprime nga ana e saj, dhe e di që Kosova ka propozuar që Serbia të përfundojë të gjitha pjesët e saj para zbatimit të Asociacionit. Por Asociacioni do të jetë një proces. Kështu që unë mendoj se ne duhet të fillojmë atë proces. Njohja e licencave të Kosovës, letërnjoftimet, dokumentet qeveritare, të gjitha këto janë pjesë e saj. Dhe duke trajtuar çështjen e strukturave paralele në kuadër të Asociacionit, mendoj se edhe ky është një proces. Kështu që unë besoj se ky proces duhet të fillojë tani. Ne ende presim që qeveria e Kosovës të tregojë se është duke ecur përpara në Asociacione”.


Escobar: Letra e Kurtit drejtuar Sekretarit Blinken është faktikisht e gabuar

I dërguari amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar ka folur për zhvillimet e fundit në procesin e dilaogut Kosovë Serbi në një intervistë për The Pavlovic Today.

Sipas kësaj gazete Kurti dyshohet se i kishte shkruar një letër sekretarit Blinken ku shprehte ankesat për Miroslav Lajçak të BE-së . Escobar ka folur për këtë çështje.

“Epo, unë do t’ju them se letra është faktikisht e gabuar në atë që thotë se Lajcak dhe Borrell po bashkëpunojnë me Rusinë për të pasur një qasje të njëanshme kundër Kosovës. Por mund t’ju them se letra drejtuar Sekretarit Blinken, duhej t’i thoja stafit të Sekretarit nuk ishte e justifikuar. Nuk e di pse po e bën këtë.”, ka thënë Escobar në një intervistë për .

“Unë e kam ndjekur procesin shumë, shumë nga afër dhe kam qenë i pranishëm në Bruksel gjatë shumë takimeve. Dhe mund t’ju them, nuk ka asnjë paragjykim atje.”
Sulmet ndaj z. Lajçak dhe z. Borrell janë të pajustifikuara. Unë gjithashtu mendoj se ata duhet të ndalojnë. Sa i përket sulmeve personale ndaj zotit Lajçak dhe popullit të tij, mendoj se ato duhet të dënohen dhe duhet të dënohen edhe nga kryeministri dhe presidenti i Kosovës”.

Në përgjigje të një pyetjeje në lidhje me masat ose pasojat e mundshme që Shtetet e Bashkuara mund të konsiderojnë ta mbajnë Kurtin përgjegjës për respektimin e ligjit ndërkombëtar, Escobar u përmbajt nga diskutimi i masave, por u fokusua në pasojat.

“Nuk dua të flas për masat. Dua të flas për pasojat. Pra, tashmë Kosova po përballet me pasoja nga mosgatishmëria e saj për të punuar ngushtë me Bashkimin Evropian. Por ajo që po them është ajo që keni nuk janë pasoja por mundësi të humbura. Kështu që pas Ohrit, unë kisha diskutuar me qeverinë e Kosovës që SHBA-ja të fillonte një fushatë të re njohjeje për të bindur vendet se Kosova kishte bërë gjithçka që ishte e nevojshme sipas marrëveshjes së Ohrit. Ne prisnim një dialog strategjik dypalësh; ne presim një marrëdhënie më të ngushtë me NATO-n, duke përfshirë potencialisht Partneritetin për Paqe, dhe më pas mbështetjen e kandidaturës së Kosovës për Bashkimin Evropian. Fatkeqësisht, për shkak se nuk kemi pasur ndonjë zbatim në Ohër, e gjithë kjo tani është jashtë tryezës. Unë do të doja, do të shpresoja që ne të mund ta bënim këtë në 2024.”

Në përgjigje të një pyetjeje në lidhje me masat ose pasojat e mundshme që Shtetet e Bashkuara mund të konsiderojnë ta mbajnë Kurtin përgjegjës për respektimin e ligjit ndërkombëtar, Escobar u përmbajt nga diskutimi i masave, por u fokusua në pasojat.

“Nuk dua të flas për masat. Dua të flas për pasojat. Pra, tashmë Kosova po përballet me pasoja nga mosgatishmëria e saj për të punuar ngushtë me Bashkimin Evropian. Por ajo që po them është ajo që keni nuk janë pasoja por mundësi të humbura. Kështu që pas Ohrit, unë kisha diskutuar me qeverinë e Kosovës që SHBA-ja të fillonte një fushatë të re njohjeje për të bindur vendet se Kosova kishte bërë gjithçka që ishte e nevojshme sipas marrëveshjes së Ohrit. Ne prisnim një dialog strategjik dypalësh; ne presim një marrëdhënie më të ngushtë me NATO-n, duke përfshirë potencialisht Partneritetin për Paqe, dhe më pas mbështetjen e kandidaturës së Kosovës për Bashkimin Evropian. Fatkeqësisht, për shkak se nuk kemi pasur ndonjë zbatim në Ohër, e gjithë kjo tani është jashtë tryezës. Unë do të doja, do të shpresoja që ne të mund ta bënim këtë në 2024.”, ka deklaruar ai./21Media

Back to top button