​Festivali i qilimave në Bullgari nga 29 prill deri 1 maj

Festivali i qilimave Chiprovtsi këtë vit do të mbahet nga 29 prilli, tha Muzeu Historik lokal. Veprimtaria treditore në qytetin me të njëjtin emër – Chiprovtsi, në Bullgarinë Veriperëndimore, do të vazhdojë deri më 1 maj.
Tradita e bërjes së qilimave në Chiprovtsi është në Listën Përfaqësuese të UNESCO-s të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të Njerëzimit që nga viti 2014.
Një ekspozitë qilimash, si dhe tezgjahët e dorës në të cilat endësit vendas do të demonstrojnë se si janë thurur qilimat unik Chiprovtsi, do të ekspozohet. Ata janë të njohur në të gjithë botën si qilima të sheshtë, me dy anë, me dizajne të ndërthurura gjeometrike, antropomorfe, kafshësh dhe shpendësh me ngjyrë të kuqe, të zezë, të verdhë, blu, kafe dhe jeshile.
Qendra e cila ofron qilima dhe suvenire me dizajne Chiprovtsi për shitje do të jetë gjithashtu e hapur gjatë tre ditëve të festivalit.
Festivali vjetor synon të popullarizojë qilimat Chiprovtsi duke paraqitur si mjetet tradicionale të krijimit të tij ashtu edhe pamjen e pashmangshme të motiveve bashkëkohore, thanë organizatorët nga Bashkia e Chiprovtsit dhe Muzeut Historik lokal.

Back to top button