Fluturon avioni i parë i prodhuar në Kinë

Avioni i parë i pasagjerëve i prodhuar në Kinë është nisur në fluturimin e tij të parë.

Televizioni shtetëror tregoi C919 duke u ngritur në qiell mbi Shangai, duke u nisur drejt kryeqytetit Pekin herët të dielën.

Ai u ndërtua nga Korporata e Aviacionit Tregtar të Kinës (Comac) me shpresën për të thyer dominimin e avionëve me një rresht të Airbus dhe Boeing.

Fluturimi i saj i parë komercial nga Shangai në Pekin, me më shumë se 130 pasagjerë, u përfundua në pak më pak se tre orë.

Avioni është planifikuar të fluturojë përsëri në qytetin bregdetar.

China Eastern Airline e mbështetur nga shteti ka porositur pesë avionë.

Comac – e cila planifikon të prodhojë 150 avionë në vit në pesë vjet – thotë se tashmë ka siguruar më shumë se 1200 porosi për C919.

Megjithatë, disa ekspertë thonë se shumica e këtyre porosive besohet të jenë letra qëllimi nga klientët vendas.

Presidenti Xi Jinping, i cili u ul në kabinën e një modeli C919 disa vite më parë, e ka përshkruar projektin si një nga arritjet më inovative të Kinës./21Media

Back to top button