FMN thotë se bankat qendrore duhet të udhëhiqen nga të dhënat në politikën monetare

Drejtoresha Menaxhuese e Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN) Kristalina Georgieva tha se bankat qendrore në mbarë botën duhet të udhëhiqen nga të dhënat makroekonomike për të vendosur rrugën e tyre të politikës monetare.

Ajo tha se ekziston rreziku i “lirimit të parakohshëm” të normave të interesit për bankat qendrore gjatë kësaj periudhe të ciklit të shtrëngimit të tyre monetar, si dhe “një hapësirë shumë e ndërlikuar e vendeve të ndryshme që ndodhen në vende të ndryshme të ciklit”.

“Kështu që ju nuk mundeni, siç ishte vitin e kaluar, ku të gjithë duhej të shtrëngoheshin dhe ju sinkronizoni veprimet e politikave. duhet të lirohen, ose ata do të qëndrojnë të vendosur, prandaj unë duhet të qëndroj i vendosur. Pra, kjo është një pjesë e ndërlikuar,” tha ajo të enjten në Uashington.

Georgieva gjithashtu vuri në dukje rrezikun e mbajtjes së normave të interesit më të larta për më gjatë, dhe kjo është arsyeja pse bankat qendrore duhet t’i kushtojnë vëmendje shtesë të dhënave makroekonomike.

“Ekipi ynë ka kthyer një vështrim prapa në histori dhe përfundimi që ata nxorën është se rreziku i lehtësimit të parakohshëm është më i lartë se rreziku i të qenit pak prapa, sepse një lehtësim i parakohshëm mund të kthejë përfitimet me ndikim më të rëndësishëm në besim, si në besimin e konsumatorit ashtu edhe tek investitorët. besimin, dhe gjithashtu parashikimin se si mund të duket inflacioni në të ardhmen”, shpjegoi ajo.

Në lidhje me arritjen e një “ulje të butë” – një situatë ku një bankë qendrore arrin të ulë inflacionin, por shmang një recesion, shefja e FMN tha: “Ata tani duhet ta japin hua avionin pa probleme. Ata do ta japin hua, do ta japin hua në mënyrën më të mirë mënyra e mundshme. Jo shumë herët, jo shumë vonë, kaloni në lehtësimin e politikave.”

Back to top button