Franca merr vendim: Nuk i lejon gratë “e veshura” në plazh, por i lejon topless

3 min read

Gjykata e lartë administrative e Francës vendosi të martën të mos lejojë veshjet e banjës “burka” që mbulojnë trupin në pishina publike për arsye fetare, duke argumentuar se shkel parimin e neutralitetit të qeverisë ndaj fesë.

Ndërsa e veshur nga vetëm një numër i vogël njerëzish në Francë, burka nga koka deri te kyçi i këmbës tërheq debate të forta politike në vend, transmeton rtv21.tv.

Ministri i Brendshëm, Gerald Darmanin e përshëndeti vendimin e Këshillit të Shtetit si një “fitore për sekularizmin”. Disa gra myslimane e dënuan atë si objektiv të padrejtë të besimit dhe trupave të tyre dhe të bazuar në keqkuptime të vjetruara rreth Islamit.

Qyteti i Grenoble, i udhëhequr nga një kryebashkiak nga partia e të Gjelbërve, votoi muajin e kaluar për të lejuar gratë të veshin burka në pishina publike pas fushatës nga aktivistët vendas. Qyteti gjithashtu votoi për të lejuar gratë të notojnë topless, si pjesë e një relaksi më të gjerë të rregullave të rrobave të banjës.

Prefekti, ose zyrtari i lartë i qeverisë, për rajonin e Grenoble bllokoi vendimin e burkas, duke argumentuar se ai binte ndesh me parimet laike të Francës.

Këshilli i Shtetit mbështeti masën e prefektit të martën, duke thënë në një deklaratë se votimi i Grenoble u bë “për të kënaqur një kërkesë fetare” dhe “dëmton neutralitetin e shërbimeve publike”.

Vendimi ishte i pari sipas një ligji të diskutueshëm, të mbështetur nga presidenti, Emmanuel Macron, që synonte mbrojtjen e “vlerave republikane” nga ajo që qeveria e tij e quan kërcënimi i ekstremizmit fetar.

Rregullat e veshjes në pishinat publike në Francë janë të rrepta, për atë që autoritetet thonë se janë arsye higjienike: kërkohen kapele dhe mbathjet e banjës me thes ose veshje të tjera voluminoze përgjithësisht janë të ndaluara. Veshjet me ujë nuk lejohen gjithashtu në shumë pishina, siç janë edhe disa kostume mbrojtëse nga dielli.

Disa qytete dhe qyteza të tjera lejojnë burkën në pishina publike. Qyteti i Rennes është në mesin e tyre, por vendimi i tij kishte për qëllim lirimin e rregullave të rrobave të banjës dhe jo bazuar në arsye fetare.

Kryebashkiaku i Grenoble argumentoi se gratë duhet të jenë në gjendje të veshin atë që duan dhe të shprehin bindjet e tyre fetare në pishina si në rrugë. Kundërshtarët e burkës – të cilët përfshijnë zyrtarë lokalë nga e djathta ekstreme, por edhe e majta – argumentuan se rrobat e banjës përfaqësojnë shtypjen e grave dhe një portë të mundshme për radikalizmin islamik.

Për Fatima Bent e grupit feminist mysliman Lallab, vendimi i së martës është “një hap i qartë prapa” që do të izolojë më tej gratë që mbulojnë kokën dhe trupin e tyre në publik.

Vendimi i Grenoble për notin topless nuk është paraqitur në gjykata./21Media