Gjermania ka frikë se reduktimi i gazit nga Rusia mund të jetë i përhershëm

Furnizimi me gaz rus në Gjermani nëpërmjet tubacionit Nord Stream 1 të Detit Baltik është ndërprerë për 10 ditë për punë të mirëmbajtjes vjetore.
Por, ministri gjerman i ekonomisë Robert Habeck paralajmëroi se vendet e BE-së duhet të përgatiten në rast se dërgesat e gazit nuk do të rifillojnë.
Ai ka akuzuar Kremlinin për përdorimin e gazit “si armë” në përgjigje të sanksioneve të BE-së për luftën në Ukrainë.
Habeck pranoi se Gjermania ishte bërë shumë e varur nga gazi rus.
Por ai tha se dy terminale lundruese për dërgesat e gazit natyror të lëngshëm (LNG) do të jenë gati deri në fund të vitit.
Në mesin e qershorit, firma shtetërore ruse e gazit Gazprom shkurtoi rrjedhat e gazit përmes Nord Stream 1 në vetëm 40% të kapacitetit të tubacionit. Ai fajësoi një vonesë në kthimin e pajisjeve që po servisoheshin nga Siemens Energy e Gjermanisë.
Qeveria gjermane është e shqetësuar se furnizimet me gaz mund të reduktohen ose të ndërpriten përgjithmonë.
Mirëmbajtja e tubacioneve është normale çdo verë, kur kërkesa për gaz është më e ulët se në dimër, por shqetësimi është se Rusia mund të mos i hapë rubinetat.
Rusia tashmë ka shkurtuar furnizimet me gaz për Poloninë, Bullgarinë, Holandën, Danimarkën dhe Finlandën për shkak të refuzimit të tyre për të përmbushur një skemë të re pagese.
Austria dhe Republika Çeke marrin një pjesë të gazit nga Nord Stream 1, por gazi rus gjithashtu rrjedh drejt tyre nëpërmjet një tubacioni të Ukrainës./21Media

Back to top button