Gratë indiane të veja nga Covid-19

2 min read

India ka qenë një nga vendet më të prekura nga Covid-19 në botë, duke regjistruar më shumë se 440,000 vdekje deri më tani. Pandemia ka lënë dhjetëra mijëra gra të reja të veja, duke luftuar për t’u përshtatur me një jetë të re.

Shumë nga këto gra nuk kanë punuar kurrë më parë në një punë me pagesë. Sipas Bankës Botërore, shkalla e pjesëmarrjes së grave në fuqinë punëtore të Indisë – e cila ishte më pak se 21% në 2019 – është një nga më të ulëtat në botë, transmeton rtv21.tv.

Shumë prej tyre kanë humbur kryefamiljarët e tyre, ndërsa jeta e tyre ndryshoi brenda natës, ato po luftojnë për të menaxhuar barrën e dyfishtë të pikëllimit dhe vështirësive financiare. Rolet gjinore dhe normat patriarkale në shtëpi do të thotë se ata ishin financiarisht të varur nga partnerët e tyre meshkuj dhe ishin përjashtuar nga shërbimet financiare.

Në vitin 2017, gratë indiane kishin gati 13% më pak të ngjarë se burrat të ishin në gjendje të mblidhnin fonde në rast urgjence, sipas Bankës Botërore. Gratë indiane kishin gjithashtu 6% më pak gjasa se burrat për të pasur një llogari bankare – një problem që përkeqësohet vetëm nga fakti se gratë indiane kanë shumë më pak gjasa se burrat të kenë një telefon celular ose të përdorin internetin celular.

Gjatë valës së dytë Covid-it në Indi, Madhura Dasgupta Sinha, një sipërmarrëse sociale në Mumbai, po mblidhte fonde për një shok klase, një inxhinier 50-vjeçar, i cili ishte Covid pozitiv dhe kishte nevojë për kujdes. Mjerisht ai vdiq, por shokët e klasës donin që familja e tij të kishte fondet që kishin mbledhur së bashku. Kur Madhura pyeti gruan e tij se cilës llogari duhet t’i kreditojnë fondet, ajo tha se nuk e dinte nëse kishte një llogari bankare.

Duke parë këtë, Madhura nisi një fushatë për të ndihmuar gratë që kishin humbur kryefamiljarin nga pandemia. Pas nisjes, ajo pa një rritje të madhe të vullnetarëve nga India dhe diaspora indiane që donin të ndihmonin.

Ka rreth 100 gra në komunitet. Shumë prej tyre po luftojnë me shëndetin e tyre mendor./21Media