"Të fillojë zbutja e masave për qarkullim të lirë të bizneseve"

“Të fillojë zbutja e masave për qarkullim të lirë të bizneseve”

Avduallh Hot inga LDK Ka thë në  se pandemia mund të  shkaktojë  shok ekonomik. Mirë po sipas tij një  gjë  e tille mund të  sjell edhe ndryshime të  medha cilë sore në  ekonomine e Kosovë s.

Sipas tij, kjo pandemi padyshim se do të shkaktojë një shok ekonomik, duke ndikuar negativisht në prodhim, punësim dhe eksporte, dhe kjo vetëm si një valë e parë

“Ndikimin e plotë do ta ndiejmë në pjesën e dytë të vitit, kur të shfaqen efektet multiplikuese përmes rënies së investimeve dhe remitencave nga të cilat jemi shumë të varur.Ndikimi ekonomik i kësaj pandemie mund të jetë i paprecedent, sepse në të njëjtën kohë kemi kolapsim të ofertës agregate dhe reduktim signifikant të kërkesës agregate. Oferta agregate ka kolapsuar pasi firmat janë mbyllur me vendime administrative apo si rezultat i shkëputjes së zinxhirit ofertues të inputeve prodhuese e mallrave të gatshme dhe kufizimit të lëvizjes të njerëzve/punëtorëve. Ndërkaq, sa i përket kërkesës agregate, statistikat tregojnë se punësimi ka rënë për rreth 1/3, rrjedhimisht të ardhurat dhe kërkesa agregate kanë rënë.”, ka shkruar Hoti në  Facebook.

Për t’i evituar kë to Hoti ka vlerë suar se ë shtë tepër me rëndësi që sa më parë të fillojë zbutja e masave për qarkullim të lirë të bizneseve dhe njerëzve, por duke respektuar udhëzimet shëndetësore që të parandalohet përhapja e virusit./21Media

Pandemia nga covid-19 mund të shkaktojë shok ekonomik, por duhet parë edhe si mundësi për ndryshime të mëdha cilësore në…

Gepostet von Avdullah Hoti am Samstag, 18. April 2020