India synon uljen historike në polin jugor të Hënës

India po kërkon të shkruajë histori të mërkurën me misionin e saj të tretë për t’u vendosur në Hënë.

Nëse Chandrayaan-3 do të jetë i suksesshëm, India do të jetë vendi i parë që do të ulet pranë polit jugor pak të eksploruar të Hënës.

Një nga qëllimet e tij kryesore është gjuetia për akull me bazë uji, për të cilin shkencëtarët thonë se mund të mbështesë banimin e njerëzve në Hënë në të ardhmen.

Përpjekja e Indisë vjen vetëm disa ditë pasi avioni rus Luna-25 u rrëzua ndërsa përpiqej të arrinte në të njëjtin rajon.

Nëse ka sukses, do të jetë gjithashtu vetëm vendi i katërt që do të arrijë një ulje të butë në Hënë – SHBA, ish-Bashkimi Sovjetik dhe Kina kanë zbritur të gjitha pranë ekuatorit.

Përpjekja e Indisë për të ulur misionin e saj Chandrayaan-2 pranë polit jugor në vitin 2019 ishte e pasuksesshme – ai u përplas në sipërfaqen hënore.

Kështu që të gjithë sytë janë tani tek Chandrayaan-3.

Anija kozmike me një orbiter, tokëzues dhe një rover u ngrit më 14 korrik nga qendra hapësinore Sriharikota në Indinë jugore./21Media

Back to top button