Indonezia pritet ta ndalojë seksin jashtë martesës

Parlamenti i Indonezisë miratoi të martën një kod të ri penal që do ta bëjë seksin jashtë martesës të dënohet deri në një vit burg.

Është pjesë e një sërë ndryshimesh që kritikët thonë se gërryejnë lirinë politike.

Kodi i ri penal nuk do të hyjë në fuqi për tre vjet të tjerë dhe gjithashtu përfshin një ndalim për fyerjen e presidentit dhe shprehjen e pikëpamjeve që bien ndesh me ideologjinë shtetërore.

Grupe të vogla mbajtën protesta jashtë parlamentit në Xhakartë këtë javë.

Kodi i cili do të zbatohet si për indonezianët ashtu edhe për të huajt përfshin disa ligje “morali” dhe e bën të paligjshme që çiftet e pamartuara të jetojnë së bashku dhe të bëjnë seks.

Partneri ose prindërit e një personi mund t’i denoncojnë për veprën penale të kryerjes së seksit jashtë martesës.

Tradhtia bashkëshortore do të jetë gjithashtu një shkelje për të cilën njerëzit mund të burgosen.

Megjithatë, kodi i ri penal prek edhe fusha të tjera të jetës publike dhe grupet e të drejtave thonë se ai përbën një goditje ndaj të drejtave demokratike.

Kodi i ri përfshin artikuj shpifjesh që e bëjnë të paligjshme që njerëzit të fyejnë presidentin ose të shprehin mendime kundër ideologjisë kombëtare.

Por ligjvënësit thanë se kishte mbrojtje të integruara për fjalën e lirë dhe protestat e bëra në “interesin publik”.

Ata vlerësuan gjithashtu arritjen e miratimit të një kodi të ri penal, i cili nuk ishte rishikuar tërësisht që kur Indonezia u bë e pavarur nga sundimi holandez.

Një draft i mëparshëm i kodit ishte caktuar të miratohej në vitin 2019, por shkaktoi protesta mbarëkombëtare me dhjetëra mijëra që morën pjesë në demonstrata.

Shumë, përfshirë studentë, dolën në rrugë dhe pati përleshje me policinë në kryeqytetin Xhakarta.

Disa pjesë të Indonezisë tashmë kanë ligje strikte të bazuara në fe mbi seksin dhe marrëdhëniet./21Media

Artikuj të ngjashëm

Back to top button
close button