Paratë e falsifikuara

Paratë e falsifikuara

Rappaport është themeluesi i RJR Props me qendër në Atlanta, një kompani e filmit që është e specializuar për të krijuar para të gatshme për xhirime.

Paratë e tij u përdorën në “The Wolf of Wall Street”, “The Fast and Furious”, seriali “Ozark” dhe në videoklipet e 50 Cent dhe Kendrick Lamar.

Por, shtypja e parave është një biznes delikat. Krijimi i parave të rreme ka ligje dhe rregulloret e veta andaj duhet të kesh kujdes pasi mund të gjobitesh apo burgosesh, transmeton rtv21.tv.

Teknikisht, paratë e rreme në SH.B.A. duhet t’i përmbahen rregullave të rrepta federale (të përshkruara në Aktin e Detektimit të Falsifikimit të 1992), të cilat përfshijnë shtypjen vetëm në njërën anë dhe janë dukshëm më të mëdha ose më të vogla se monedha aktuale.

Por jo të gjithë janë në bord me rregullat dhe incidentet ndodhin. Në vitin 2001, gjatë xhirimeve të “Rush Hour 2” në Las Vegas, rreth një miliard dollarë në paratë e bindjes u hodhën në erë gjatë një skene, por disa nga parat e rreme u shpëtuan nga shkatërrimi dhe përfunduan në qarkullim.

Për t’u pajtuar me ligjet federale, paratë e riprodhimit nuk mund të bëhen duke modifikuar modelin e parave aktuale, kështu që RJR Props kanë krijuar modelin e tyre.

Ne fillojmë nga e para. Ne fillojmë me letër bosh. Ne marrim një letër që duket e pabesueshme. Disa nga letrat që i perdorim kanë ndryshim ngjyrash: rozë-verdhë-rozë ose jeshile-verdhë-jeshile. Ne jemi e vetmja kompani në botë që e bën këtë sepse është shumë e shtrenjtë, por ne duam që paratë tona të duken siç duhet“, tha Rappaport.

Në një shikim, paratë e shkallës së lartë duken ashtu si të vërteta. Por, pasi të zmadhoni, ndryshimet bëhen të dukshme./21Media