​Katari paralajmëron se hetimi i korrupsionit në BE mund të dëmtojë marrëdhëniet

Katari të dielën rinovoi mohimin e tij të përfshirjes në çdo rast korrupsioni që përfshin njerëz të lidhur me Parlamentin Evropian, duke thënë se një hetim belg kërcënon të dëmtojë marrëdhëniet.
Katër persona u arrestuan nga autoritetet belge, si pjesë e një hetimi mbi pretendimet se Doha u ka dhënë atyre para dhe dhurata për të ndikuar në vendimmarrje.
Hetimi belg ka shkaktuar pezullimin e qasjes së Katarit në Parlamentin Evropian, duke përfshirë liberalizimin e vizave, një marrëveshje aviacioni BE-Katar dhe vizitat e planifikuara.
Në një deklaratë, Katari paralajmëroi se hetimi dhe pezullimi i qasjes së tij në Parlamentin e BE-së do të ndikojë negativisht në marrëdhëniet dhe furnizimet me gaz.
“Vendimi për të vendosur një kufizim të tillë diskriminues që kufizon dialogun dhe bashkëpunimin me Katarin përpara përfundimit të procesit ligjor, do të ndikojë negativisht në bashkëpunimin rajonal dhe global të sigurisë, si dhe diskutimet e vazhdueshme rreth varfërisë dhe sigurisë globale të energjisë”, thuhet në një deklaratë të një diplomat nga misioni i Katarit në BE.
“Ne i hedhim poshtë me vendosmëri akuzat që e lidhin qeverinë tonë me sjellje të pahijshme”, shtohet në deklaratë.
Diplomati i Katarit kritikoi gjithashtu autoritetet belge, duke thënë se ata përdorën informacione të pasakta gjatë hetimit.
“Katari nuk ishte e vetmja palë e emëruar në hetim, megjithatë vendi ynë është kritikuar dhe sulmuar ekskluzivisht,” thuhet në deklaratë. “Ne e kemi vëzhguar me alarm të madh dënimin selektiv të vendit tonë të kësaj jave.”
Javën e kaluar, Ministria e Jashtme e Katarit hodhi poshtë çdo përpjekje për ta lidhur atë me çështjen e korrupsionit.
Katari ka qenë nën kritikat evropiane që kur iu dha Kupa e Botës FIFA 2022 mes akuzave për keqtrajtim të punëtorëve migrantë dhe të dhënave të dobëta të të drejtave të njeriut.

Back to top button