Sëmundja kronike e mëlçisë është një problem i rëndësishëm shëndetësor në të gjithë botën. Sidoqoftë, nuk është vetëm predispozicioni gjenetik që shkakton problemet shëndetësore të këtij organi.

Në shumë raste, ajo që hani dhe pini mund të shkaktojë dëmtime të mëlçisë me kalimin e kohës. Nëse doni ta mbani mëlçinë tuaj të shëndetshëm, duhet të shmangni zakonet e të ngrënit që kontribuojnë në dëmtimin e saj, shkruan Eat This, Not That.

Sheqeri

Nëse ëmbëlsira është pjesë e rutinës tuaj ditore, mund të keni probleme me mëlçinë.

“Ndër faktorët më të mëdhenj të rrezikut për sëmundjen e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD) është marrja e lartë e sheqernave të thjeshtë. Karbohidratet, kryesisht fruktoza, shoqërohen me NAFLD ”, tha nutricionisti Andrea Grange.

Pijet e gazuara

Pijet e gazuara jo vetëm që janë të dëmshme për belin tuaj, ato gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime serioze të mëlçisë.

“Pijet e gazuara shpesh përmbajnë nivele të larta ëmbëlsuesish me një përmbajtje të lartë të fruktozës. Ndryshe nga glukoza, e cila mund të përdoret për energji, fruktoza duhet së pari të përpunohet në mëlçi para se trupi ta përdorë atë. Kur fruktoza e tepërt arrin në mëlçi, ajo përdoret për të bërë dhjamë. Me kalimin e kohës, kjo mund të rezultojë në përmbajtje të tepërt të yndyrës në qelizat e mëlçisë, e cila mund të çojë në inflamacion dhe dëmtim të këtij organi”, shpjegoi Kylie Ivanir, themeluese e Within Nutrition.

Dieta me shumë yndyrëra

Një dietë me shumë yndyrë, të cilës i jeni përmbajtur, mund t’ju ndihmojë të humbni disa kile, por kjo humbje peshe mund të jetë e dëmshme për shëndetin e mëlçisë tuaj.

“Një dietë e ulët në karbohidrate dhe shumë yndyrë mund të dëmtojë mëlçinë, përveç organeve të tjera të nevojshme për të filtruar dhe përpunuar lëndët ushqyese”, tha dietologia Trista Best.

Alkooli

Konsumimi i alkoolit me kalimin e kohës mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore të mëlçisë.

“Alkooli i tepërt përfundimisht çon në inflamacion të mëlçisë, dhe kjo mund të çojë në plagë të përhershme. Ndërsa shenjat përkeqësohen, funksioni i mëlçisë dobësohet dhe gjendja i afrohet cirrozës, e cila përfundimisht çon në dështimin e këtij organi”, tha Taylor Graber.

Konsumimi i më shumë se një ose dy pijeve alkoolike në ditë çon në akumulimin e një nënprodukti toksik të quajtur acetaldehid. Kjo dëmton qelizat e mëlçisë tuaj dhe me kalimin e kohës mund të çojë në cirrozë.