Kompanitë e duhanit detyrohen t’i pastrojnë mbetjet e cigareve nëpër rrugë

Kompanitë e duhanit do të detyrohen të paguajnë faturën për pastrimin e milionave të cigareve që duhanpirësit hedhin çdo vit sipas rregullave të reja mjedisore në Spanjë .
Vendimi, i cili hyn në fuqi këtë të premte, është pjesë e një pakete masash të krijuara për të reduktuar mbetjet dhe për të rritur riciklimin. Ai përfshin një ndalim të takëmeve dhe pjatave plastike njëpërdorimshe, sythave të pambukut, kupave të polistirenit të zgjeruar dhe kashtës plastike, si dhe prerjes së paketimeve plastike të ushqimit, shkruan The Guardian, përcjell portali rtv21.tv
Ligji është në përputhje me një direktivë të Bashkimit Evropian që kufizon përdorimin e plastikës për një përdorim dhe që synon të detyrojë ndotësit të pastrojnë rrëmujën që krijojnë.
Prodhuesit e cigareve do të jenë gjithashtu përgjegjës për edukimin e publikut që të mos hedhin mbeturinat e tyre në hapësirën publike, por mbetet e paqartë se si do të zbatohet pastrimi ose sa do të kushtojë.
Një studim katalanas vendosi koston midis 12-21 € për qytetar në vit, një total deri në 1 miliardë € (880 milion £).Në fillim të këtij viti, qeveria katalanase propozoi futjen e një skeme ku bishtat e cigareve mund të bliheshin për 0,20 euro secila , e cila do t’i shtonte 4 euro çmimit mesatar aktual prej 5 euro për një paketë prej 20. Skema nuk është futur ende.
Supozohet se kompanitë e duhanit do t’ia kalojnë koston konsumatorit, duke ofruar një nxitje më shumë për të lënë zakonin. Sipas statistikave të qeverisë së vitit të kaluar, rreth 22% e spanjollëve pinë duhan (16.4% e femrave dhe 23.3% e meshkujve) krahasuar me një mesatare të BE-së prej 18.4%.
Megjithatë, pavarësisht nga numri i madh i duhanpirësve, veçanërisht tek të rinjtë, opinioni popullor favorizon rritjen e kufizimeve për pirjen e duhanit në vende publike. Një studim nga shoqata e mjekësisë familjare zbuloi se 85% favorizojnë kufizime të mëtejshme, me 72% që mbështesin ndalimin e pirjes së duhanit në tarracat e bareve dhe restoranteve.
Fundet e cigareve janë një nga format më të përhapura të mbeturinave dhe duhen rreth 10 vjet për t’u dekompozuar, duke emetuar gjatë procesit substanca toksike si arseniku dhe plumbi.
Sipas OJQ-së Ocean Conservancy , bishtat e cigareve janë forma më e zakonshme e ndotjes detare, më shumë se qeset plastike dhe shishet, me rreth 5 miliardë të hedhura në oqean./21Media

Back to top button