Kosovari akuzohet se ka blerë vajza të mitura për djemtë e tij në Zvicër dhe i kanë keqtrajtuar

Në mes të Zvicrës, gratë u mbajtën si skllevër për 16 vjet – pa e vënë re askush. Javën e ardhshme, një baba kosovar me katër djem do të dalë para gjykatës rajonale të Moutier Kështu filloi artikulli i të përditshmes zvicrane Blick për rastin e një burri nga Kosova po akuzohet se ai dhe djemtë e tij për 16 vjet i kanë keqtrajtuar tanimë katër gra duke i mbajtur si skllave në shtëpinë e tyre në Zvicër.
Thuhet se ai ka sjellë një vajzë nga mosha 14 deri në 17 vjeç si “grua” nga Ballkani për secilin nga katër djemtë e tij. Këtu, për një dekadë e gjysmë, babë e bij abuzonin me gratë dhe i detyruan të bënin punët e shtëpisë.
Viktima e parë u soll në Zvicër nga Shqipëria në vitin 2003. 17-vjeçarja e atëhershme e njihte burrin e saj vetëm nga fotot, martesa e detyruar mes vjehrrit ishte rregulluar. Prindërve të së resë iu premtuan se vajza e tyre do të kishte një jetë më të mirë në Zvicër. Një vajzë tjetër ishte vetëm 14 vjeç, jetonte në varfëri dhe sipas hetuesve, prindërit e saj ia shitën torturuesve për një shumë prej 300 eurosh.
Jeta gjoja më e mirë doli shpejt të ishte një kurth. Sipas aktakuzës, patriarku i udhëzoi djemtë e tij saktësisht se si të silleshin me “gratë” e tyre: me dhunë brutale fizike dhe psikologjike. Gratë janë rrahur, poshtëruar, kërcënuar me vdekje, izoluar dhe dhunuar vazhdimisht nga anëtarët e familjes. Gratë rrallë lejoheshin të dilnin vetëm nga banesa dhe nuk kishin pothuajse asnjë kontakt me familjet e tyre në shtëpi. Dhe duhej të bënin punët e shtëpisë nga mëngjesi në mbrëmje.
Avokati Dominic Nellen (38) përfaqëson dy nga gratë në gjykatë dhe i ka shoqëruar për tre vjet. “Gratë janë të mbrojtura mirë nga gjyqësori. Jeni në një vend të sigurt”, thotë ai për Blick.
Në anën tjetër raportohet se të pandehurit mohojnë çdo faj. Të akuzuarit përballen me aktakuza, ndër të tjera, për trafikim njerëzor, martesë të detyruar, lëndim fizik, shtrëngim, përdhunim dhe akte seksuale me fëmijë. Dënimi i kërkuar do të shpallet vetëm në gjyq./21Media

Back to top button