Ku renditet Kosova në listën e pasaportave më të fuqishme në botë?

3 min read

Mbyllja e hapësirës ajrore për shkak të agresionit ushtarak të Rusisë dhe hapja e kufijve për refugjatët ukrainas ka filluar të ushtrojë ndikim në liritë globale të udhëtimit, sipas të dhënave të fundit të për pasaportat më të përshtatshme për udhëtime në botë.

Ndërsa ka pasur pak ndryshime në krye të listës së vendeve me të ashtuquajturat pasaporta të fuqishme, që do të thotë ato me opsionet më të mëdha të udhëtimit pa viza në mbarë botën.

Konflikti i fundit ka filluar t’i shkundë gjërat më poshtë. Indeksi është i përpiluar nga firma këshilluese për shtetësinë dhe vendbanimin global me bazë në Londër Henley & Partners.

Që nga shpërthimi i luftës në fund të shkurtit, shumë vende ose kanë ndryshuar politikat e tyre të hyrjes ose kanë hequr plotësisht kërkesat për viza për mbajtësit e pasaportave ukrainase, që do të thotë se Ukraina është ngritur në një rekord të lartë në raport.

Indeksi i pasaportave i bazuar në të dhënat e siguruara nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), ka monitoruar rregullisht pasaportat më të përshtatshme për udhëtime në botë që nga viti 2006.

Në listën për tremujorin e dytë të 2022, Ukraina është ngritur një vend dhe tani renditet e 34-ta në indeks dhe shtetasit e saj tani mund të udhëtojnë në 143 destinacione pa viza (ose viza në mbërritje). Rusia ka zbritur katër vende në vendin e 49-të, me udhëtime të hapura në 117 vende, një pozicion që pritet të përkeqësohet me formalizimin e pezullimit të vizave dhe sanksioneve.

Japonia e Singapori ndajnë vendin e parë. Mbajtësit e këtyre pasaportave janë në gjendje të udhëtojnë në 192 destinacione pa viza në teori, por vlen të theksohet se kjo nuk merr parasysh kufizimet e përkohshme.

Shtetasit afganë ulen sërish në fund të indeksit dhe mund të hyjnë në vetëm 26 vende pa kërkuar vizë paraprakisht.

Më tej në top 10, Koreja e Jugut është ende e lidhur së bashku me Gjermaninë në vendin e dytë, me një rezultat prej 190, dhe Finlanda, Italia, Luksemburgu dhe Spanja janë të gjitha së bashku në vendin e tretë, me një rezultat prej 189.

Ndërsa Austria, Danimarka, Holanda dhe Suedia ndajnë vendin e katërt, me një rezultat prej 188, Franca ka zbritur në vendin e pestë.

Mbretëria e Bashkuar, e cila hoqi të gjitha kufizimet e mbetura në lidhje me Covid-19 muajin e kaluar, është ngjitur me një vend në vendin e pestë, duke u ulur së bashku me Francën, si dhe Irlandën dhe Portugalinë, me një rezultat 117.

Shtetet e Bashkuara qëndrojnë në vendin e gjashtë, me 186 pikë, duke ndarë pozicionin me Belgjikën, Zelandën e Re, Norvegjinë dhe Zvicrën.

Nuk ka asnjë ndryshim në numrin shtatë, me Australinë, Kanadanë, Republikën Çeke, Greqinë dhe Maltën që qëndrojnë sërish bashkë, me rezultatin 185.

Në vendin e tetë, Hungaria qëndron e vetme, me 183 pikë, ndërsa Polonia ka zbritur nga e teta në të nëntën në listë, duke ndarë vendin me Lituaninë dhe Sllovakinë, me pikë 182. Estonia, Letonia dhe Sllovenia përfundojnë dhjetëshen e parë , me rezultatin 181.

Shqipëria renditet në vendin e 51 me 114 destinacione, ndërsa Kosova renditet në vendin e 77./21Media