Mbi 250 mijë shqiptarë të punësuar në Itali

​Shqiptarët janë komuniteti më i madh i huaj në forcën puntore të Italisë

Instituti italian i Sigurimeve Shoqërore raportoi se aktualisht në Itali janë 250 mijë shqiptarë të punësuar në mënyrë të rregullt, të cilët paguajnë taksa dhe sigurimet shoqërore.

Sipas të dhënave, pas shqiptarëve në vendin e dytë për nga numri i të punësuarve, renditen marokenët me 225 mijë të punësuar dhe në vendin e tretë renditet shtetasit kinez me 203 mijë të punësuar.

Por përveçse përbëjnë numrin më të madh të të punësuarve, shqiptarët janë dhe një nga komunitetet e huaja me fuqinë më të madhe ekonomike në Itali. Sipas Fondacionit “Leone Moresa”, shtetasit shqiptarë që punojnë në Itali, raportojnë mesatarisht 3.5 deri në 3.7 miliardë euro të ardhura në vit.

Kjo shifër është saktësisht sa gjithë buxheti i shtetit ose sa 30 për qind e prodhimit kombëtar të Shqipërisë. Emigrantët janë një burim i rëndësishëm ekonomik, jo vetëm për vendin pritës, ku kontribojnë në prodhimin kombëtar dhe arkën e shtetit përmes taksave, por edhe atë të origjinës.

Sipas të dhënave zyrtare nga Banka e Shqipërisë, në dhjetë vitet e fundit, emigrantët shqiptarë që punojnë dhe jetojnë jashtë kanë dërguar mbi 7 miliardë euro pranë familjeve të tyre në Shqipëri. Pjesa dërrmuese e tyre ka ardhur nga vetëm dy vende, Italia dhe Greqia, ku gjendet dhe numri më i madh i shqiptarëve të emigruar.

Back to top button