Mos mendoni shumë, grumbulloni substancat toksike në tru

Një studim i kryer nga një grup studiuesish nga Universiteti i Salpêtrière të Parisstates ka treguar që aktiviteti intensiv mendor i zgjatur për disa orë shkakton akumulimin e substancave potencialisht toksike në një zonë të trurit të njohur si korteks parafrontal.
Sipas ekspertëve, do të ishte më mirë të mos merrni vendime të rëndësishme kur jeni të lodhur: në këto raste truri priret të preferojë opsione që ofrojnë shpërblime të shpejta dhe me pak përpjekje. Studiuesit, të udhëhequr nga Antonius Wiehler, për të përfunduar studimin kanë përdorur spektroskopinë e rezonancës magnetike. Dhe ata kanë monitoruar aktivitetin e trurit gjatë një dite pune.
Lodhja është shfaqur veçanërisht në grupet e punëtorëve më të angazhuar në aktivitete mendore. Pavarësisht se çfarë mund të mendohet, nuk nënkuptohen vetëm ata që punojnë në zyrë, por në këtë fenomen përfshihen edhe sportistët: ata vuajnë jo vetëm nga lodhja fizike, por mbi të gjitha nga lodhja mendore për shkak të përqendrimit të fortë që duhet për garat.
Ekspertët kanë zbuluar se këta njerëz kishin nivele më të larta të një molekule të quajtur glutamate në zonën e korteksit prefrontal. Autorët e studimit, kështu që, bazuar edhe në rezultatet e studimeve të mëparshme, kanë pretenduar se akumulimi i glutamatit është përgjegjës për ndjenjën e lodhjes. Molekula e bën kontrollin më të vështirë njohës pasi një ditë pune është mendërisht e vështirë.
Pra, lodhja do të ishte një sinjal që na bën të ndalojmë së punuari për të ruajtur integritetin e funksionimit të trurit.
Pushimi dhe gjumi, ka shumë prova, që tregojnë se glutamati eliminohet gjatë gjumit.

Back to top button