Musk njofton se kanë arritur ta fusin një çip në trurin e njeriut

Miliarderi teknologjik, Elon Musk thotë se kompania e tij Neuralink ka implantuar me sukses një nga çipat e saj të trurit me valë te një njeri për herë të parë.

Rezultatet fillestare zbuluan thumba premtuese të neuroneve ose impulse nervore dhe pacienti po shërohet mirë, tha ai.

Qëllimi i kompanisë është të lidhë trurin e njeriut me kompjuterët dhe thotë se dëshiron të ndihmojë në trajtimin e kushteve komplekse neurologjike.

Një numër i kompanive rivale kanë implantuar tashmë pajisje të ngjashme.

Kompanisë së Musk iu dha leja për të testuar çipin te njerëzit nga FDA në maj, një moment historik pas përpjekjeve të mëparshme për të fituar miratimin.

Kjo dha dritën jeshile për fillimin e studimit gjashtëvjeçar gjatë të cilit një robot po përdoret për të vendosur kirurgjikisht 64 fije fleksibël, më të holla se një qime njeriu, në një pjesë të trurit që kontrollon “qëllimin e lëvizjes”, sipas Neuralink

Kompania thotë se këto fije lejojnë implantin e saj eksperimental – të mundësuar nga një bateri që mund të ngarkohet me valë – të regjistrojë dhe transmetojë sinjalet e trurit me valë në një aplikacion që dekodon se si personi synon të lëvizë.

Musk tha se produkti i parë i Neuralink do të quhej Telepathy .

Telepatia, tha ai, do të mundësonte “kontrollin e telefonit apo kompjuterit tuaj, dhe përmes tyre pothuajse çdo pajisje, vetëm duke menduar”.

“Përdoruesit fillestarë do të jenë ata që kanë humbur përdorimin e gjymtyrëve të tyre”, vazhdoi ai.

Duke iu referuar shkencëtarit të ndjerë britanik, i cili kishte sëmundje të neuroneve motorike , ai shtoi:

“Imagjinoni sikur Stephen Hawking të mund të komunikonte më shpejt se një daktilografist ose drejtues ankandi. Ky është qëllimi.”

Ndërsa përfshirja e Musk rrit profilin e Neuralink, ai përballet me rivalë, disa prej të cilëve kanë një histori që daton dy dekada më parë. Blackrock Neurotech me bazë në Utah implantoi të parën nga shumë ndërfaqet tru-kompjuter në vitin 2004.

Precision Neuroscience, i formuar nga një bashkëthemelues i Neuralink, synon gjithashtu të ndihmojë njerëzit me paralizë. Dhe implanti i tij i ngjan një copë shiriti shumë të hollë që qëndron në sipërfaqen e trurit dhe mund të implantohet nëpërmjet një “mikro-çarjeje kraniale”, për të cilën thuhet se është një procedurë shumë më e thjeshtë.

Pajisjet ekzistuese kanë gjeneruar gjithashtu rezultate. Në dy studime të veçanta shkencore të fundit në SHBA, implantet u përdorën për të monitoruar aktivitetin e trurit kur një person përpiqej të fliste, të cilat më pas mund të dekodoheshin për t’i ndihmuar ata të komunikonin./21Media

Back to top button