NASA me mision të ri me qëllim për të mbrojtur tokën

2 min read

Një anije kozmike është nisur në një mision për të testuar teknologjinë që një ditë mund të largojë një asteroid të rrezikshëm nga kursi.

Misioni ‘Dart’ i NASA-s dëshiron të shoh se sa e vështirë do të ishte të ndalonte një shkëmb të madh hapësinor nga përplasja me tokën.

Anija kozmike do të përplaset me një objekt të quajtur ‘Dimorphos’ për të parë se sa mund të ndryshohet shpejtësia dhe rruga e tij.

Nëse një pjesë e mbeturinave kozmike me një gjatësi prej disa qindra metrash do të përplasej me planetin tonë, ajo mund të shkaktojë shkatërrim në të gjithë kontinentin.

Një raketë ‘Falcon 9’ që mbante anijen kozmike ‘Dart’ shpërtheu të mërkurën nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni.

Është përpjekja e parë për të devijuar një asteroid me qëllim të mësimit se si të mbrohet Toka, megjithëse ky asteroid i veçantë nuk paraqet asnjë kërcënim.

‘Dart’ do të ndryshojë periudhën e orbitës së Dimorphos vetëm me një sasi të vogël. Dhe në të vërtetë kjo është gjithçka që nevojitet në rast se një asteroid zbulohet shumë përpara kohe,” tha Kelly Fast, nga zyra e koordinimit të mbrojtjes planetare të NASA-s. .

Misioni ‘Dart’ prej 325 milionë dollarësh do të synojë një çift asteroidësh që rrotullohen afër njëri-tjetrit – të njohur si binar. Më i madhi nga dy objektet, i quajtur Didymos, është rreth 780 m i gjerë, ndërsa shoqëruesi i tij më i vogël – Dimorphos – është rreth 160 m i gjerë./21Media