Ndalimi i vajzave nga shkolla, “nuk ka të bëjë me fenë”

Kryeministri i Pakistanit, Imran Khan ka thënë se ndalimi i grave nga shkollat e mesme në Afganistan do të ishte joislamike.
Në një intervistë për BBC, Khan parashtroi kushtet që do të duhej të plotësoheshin që Pakistani të njohë zyrtarisht qeverinë e re talebane.
Ai bëri thirrje që udhëheqja të jetë gjithëpërfshirëse dhe të respektojnë të drejtat e njeriut, transmeton rtv21.tv.
Khan tha gjithashtu se Afganistani nuk duhet të përdoret për strehimin e terroristëve që mund të kërcënojnë sigurinë e Pakistanit.
Javën e kaluar, talebanët përjashtuan vajzat nga shkollat e mesme, vetëm djemtë dhe mësuesit burra u lejuan të ktheheshin.
“Deklaratat që ata kanë bërë që kur erdhën në pushtet kanë qenë shumë inkurajuese”, i tha ai John Simpson i BBC -së.
“Unë mendoj se ata do t’i lejojnë gratë të shkojnë në shkolla”, tha ai. “Ideja që gratë nuk duhet të arsimohen nuk është islamike. Nuk ka të bëjë me fenë”.
Që kur talebanët morën kontrollin e Afganistanit në gusht, frika është rritur mbi një rikthim në regjimin e viteve 1990 kur islamistët kufizuan ashpër të drejtat e grave.
Udhëheqja e saj pohon se të drejtat e grave do të respektohen “brenda kornizës së ligjit islam”.
Vendimi për të përjashtuar vajzat nga kthimi në shkollë javën e kaluar shkaktoi një protestë ndërkombëtare, me një zëdhënës të talebanëve që tha më vonë se ato do të ktheheshin në klasë “sa më shpejt të jetë e mundur”.
Por ende nuk është e qartë se kur vajzat do të jenë në gjendje të kthehen ose çfarë forme edukimi do të ofrohet nëse kthehen./21Media

Back to top button