Ngrohja qendrore do të kufizohet në Itali

Ngrohja qendrore do të kufizohet në Itali këtë dimër, pasi ajo bëhet vendi më i fundit që do të marrë masa ndaj mungesës së furnizimit me gaz evropian të shkaktuar nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia.
Sipas një dekreti të ri të qeverisë, ndërtesat do të përballen me pesëmbëdhjetë ditë shtesë pa ngrohje qendrore.
Italianëve do t’u thuhet gjithashtu të ulin ngrohjen me një shkallë dhe të fikin për një orë shtesë në ditë. Disa ndërtesa do të përjashtohen, duke përfshirë çerdhet dhe spitalet, raporton BBC
Vendimit vjen pasi qeveritë në të gjithë Evropën kërkojnë të reduktojnë kërkesën dhe të mbështesin furnizimet me energji përpara dimrit.
Shumë prej tyre vareshin nga gazi nga Rusia, i cili është kufizuar pas luftës në Ukrainë.
Përpara pushtimit të muajit shkurt, Italia ishte importuesi i dytë më i madh i gazit rus në Bashkimin Evropian, me importet që përbënin 40% të furnizimit të saj total. Kjo tani ka rënë në vetëm 10%, pasi Roma është kthyer drejt burimeve të tjera të energjisë dhe gazit natyror të lëngshëm.
Shumë qeveri evropiane kanë shpallur plane të ngjashme të kursimit të energjisë.
Në Francë, shtëpitë dhe zyrat do të ngrohen deri në 19 gradë celsius, nuk do të ketë ujë të nxehtë në ndërtesat publike, si dhe do të ulet temperatura në pishina dhe palestra./21Media

Back to top button