Nuk do të ketë ndalim të përgjithshëm të vizave për rusët

BE-ja do të pezullojë marrëveshjen me Rusinë që lehtëson pajisjen me viza, por një ndalim i përgjithshëm i vizave nuk do të vendoset, tha ministri i jashtëm i Hungarisë, Peter Szijjarto.
Në një deklaratë, Szijjarto tha se ndalimi i vizave nuk do të hyjë në fuqi pasi Hungaria, së bashku me disa vende të tjera anëtare, e kundërshtuan këtë në një takim të ministrave të BE-së në Pragë.
“Nuk do të ketë një ndalim të përgjithshëm të përgjithshëm të vizave për qytetarët rusë. Disa shtete anëtare kanë ngritur zërin kundër kësaj, duke përfshirë edhe mua”, tha ai.
Ministri i Jashtëm vazhdoi duke thënë se marrëveshja që lehtëson dhënien e vizave do të pezullohet me mbështetjen e shumicës së cilësuar. Por, ai nuk tha nëse Hungaria e mbështeti këtë masë.
Szijjarto njoftoi gjithashtu se Hungaria ka nënshkruar një marrëveshje me Gazprom të Rusisë për dërgesa shtesë të gazit nga 1 shtatori.
Ai tha se Gazprom do të rrisë dërgesat shtesë ditore të gazit në krye të një marrëveshjeje ekzistuese të furnizimit afatgjatë me Rusinë në një maksimum prej 5.8 milionë metra kub në ditë nga shtatori.
Disa shtete të BE-së kanë kufizuar tashmë hyrjen për rusët.
Vendet lindore dhe nordike mbështesin me forcë ndalimin e turizmit, ndërsa Gjermania dhe Franca kanë paralajmëruar bashkëmoshatarët e tyre se do të ishte kundërproduktive, duke thënë se rusët e zakonshëm duhet të lejohen ende të hyjnë në Perëndim./21Media

Back to top button