Me kursime të vogla të parave mund të bëni mrekulli

Me kursime të vogla të parave mund të bëni mrekulli

Edhe nëse nuk përdorni një listë personale buxheti, me siguri ju duhet ndonjë mënyrë për të përcaktuar se ku po shkojnë paratë tuaja çdo muaj. Krijimi i një buxheti me një model mund t’ju ndihmojë t’i keni në kontroll financat tuaja dhe t’ju lejojnë të kurseni para për qëllimet tuaja. Hapat e mëposhtëm mund t’ju ndihmojnë të krijoni një buxhet.

Hapi 1: Vini re të ardhurat tuaja neto

Hapi i parë në krijimin e një buxheti është të identifikoni shumën e parave që keni nga të hyragt.Sidoqoftë, mbani në mend se është e lehtë të mbivlerësoni atë që mund të përballoni nëse mendoni për pagën tuaj totale si ato që duhet të shpenzoni. Mos të llogaritini shpenzime të tilla si për Sigurimet Shoqërore, taksat, dhe alokimet fleksibël të llogarisë së shpenzimeve, kur krijoni një fletë pune. Paga juaj përfundimtare që merrni në shtëpi quhet të ardhura neto, dhe ky ajo është shfira që duhet të përdorni kur krijoni një buxhet, përcjell rtv21.tv

Nëse punoni me pavarësi ose me kohë të pjesshme, ne kemi bashkuar disa këshilla për administrimin e të ardhurave të parregullta.

Këshillë: Nëse keni një hobi ose një talent, mund të jeni në gjendje të gjeni një mënyrë për të shtuar të ardhurat tuaja. Të kesh një burim shtesë të ardhurash mund të jetë gjithashtu e dobishme nëse ndonjëherë humb punën tënde.

Hapi 2: Ndiqni shpenzimet tuaja

Listë  e dobishme për të mbajtur nën kontroll dhe kategorizuar shpenzimet tuaja, në mënyrë që të dini ku mund të bëni rregullime. Bërja e kësaj do t’ju ndihmojë të identifikoni se çfarë po shpenzoni më shumë para dhe ku do të ishte më e lehtë të shkurtoni.

Filloni duke renditur të gjitha shpenzimet tuaja fikse. Këto janë fatura të rregullta mujore siç janë qiraja ose hipoteka, shërbimet komunale ose pagesa e makinave. Është e pamundur që ju do të jeni në gjendje t’i zvogëloni këto, por të dini se sa nga të ardhurat tuaja mujore që ato marrin mund të jenë të dobishme.

Tjetra rendisni të gjitha shpenzimet tuaja të ndryshueshme – ato që mund të ndryshojnë nga muaji në muaj, siç janë sende ushqimore, gazi dhe argëtimi. Kjo është një zonë ku ju mund të gjeni mundësi për të zvogëluar. Karta e kreditit dhe deklaratat bankare janë një vend i mirë për të filluar pasi ato shpesh i artikulojnë ose kategorizojnë shpenzimet tuaja mujore.

Këshillë: Regjistroni shpenzimet tuaja ditore me gjithçka që është e dobishme – një stilolaps dhe letër, një aplikacion ose smartphone. Ju mund të përdorni këtë mjet shpenzimi dhe buxhetimi nëse keni një llogari në Bankën e Amerikës.

Hapi 3: Vendosni qëllimet tuaja

Para se të filloni të kontrolloni informacionin që keni ndjekur, bëni një listë të të gjitha qëllimeve financiare që dëshironi të arrini në planin afatshkurtër dhe afatgjatë. Qëllimet afatshkurtra nuk duhet të zgjasin më shumë se një vit për t’u arritur. Qëllimet afatgjata, të tilla si kursimi për pension ose arsimimi i fëmijës tuaj, mund të duhen për vite të tëra. Mos harroni, qëllimet tuaja nuk duhet të vendosen në gur, por identifikimi i përparësive tuaja para se të filloni të planifikoni një buxhet do t’ju ndihmojë. Për shembull, mund të jetë më e lehtë të shkurtoni shpenzimet nëse e dini që qëllimi juaj afatshkurtër është të zvogëloni borxhin e kartës së kreditit.

Hapi 4: Bëni një plan

Përdorni shpenzimet e ndryshueshme dhe fikse që keni përpiluar për t’ju ndihmuar të merrni një kuptim të asaj që do të shpenzoni në muajt e ardhshëm. Përdorni zakonet tuaja të kaluara të shpenzimeve si një udhëzues kur përpiqeni të parashikoni shpenzimet tuaja të ndryshueshme.

Ju mund të zgjidhni të ndani shpenzimet tuaja edhe më tej, midis gjërave që duhet të keni dhe gjërave që dëshironi të keni. Për shembull, nëse vozitësh për të punuar çdo ditë, benzina ndoshta llogaritet si nevojë. Megjithatë, një abonim mujor i muzikës mund të konsiderohet si një dëshirë. Ky ndryshim bëhet i rëndësishëm kur është koha për të bërë rregullime.

Hapi 5: Rregulloni zakonet tuaja nëse është e nevojshme

Pasi të keni bërë të gjitha këto, ju keni atë që ju nevojitet për të përfunduar buxhetin tuaj. Pasi të keni dokumentuar të ardhurat dhe shpenzimet tuaja, mund të filloni të shihni se ku keni para të mbetura ose ku mund të shkurtoni, në mënyrë që të keni para për t’i vendosur qëllimet tuaja.

Shpenzimet që dëshirojnë të kenë janë fusha e parë që kërkojnë ulje të shpenzimeve. Mund të kaloni natën e filmit në kinema të një filmi në shtëpi? Provoni të rregulloni numrat që keni ndjekur për të parë se sa para kursehen. Nëse keni rregulluar tashmë shpenzimet tuaja për dëshira, vlerësoni shpenzimet tuaja për nevoja. Ju mund të keni nevojë për internet në shtëpi, por a keni nevojë më të shpejtë në dispozicion?

Në fund të fundit, nëse numrat akoma nuk po shtohen, mund të shikoni të rregulloni shpenzimet tuaja fikse. Bërja e kësaj do të jetë shumë më e vështirë dhe do të kërkojë disiplinë më të madhe, por në inspektimin e ngushtë një “nevojë” thjesht mund të jetë një “vështirë për t’u marrë me të”. Vendime të tilla vijnë me rezultate të mëdha tregtare, kështu që sigurohuni që të peshoni me kujdes opsionet tuaja.

Këshillë: Kursimet e vogla mund të shtojnë shumë para, kështu që mos anashkaloni gjërat e vogla. Ju mund të jeni të befasuar me sa para shtesë grumbullohen duke bërë një rregullim të vogël në një kohë.

Hapi 6: Vazhdoni të kontrolloni

Është e rëndësishme që të rishikoni buxhetin tuaj rregullisht për t’u siguruar që po qëndroni në rrugën e duhur. Ju gjithashtu mund të krahasoni shpenzimet tuaja mujore me ato të njerëzve të ngjashëm me ju. Pak elementë të buxhetit tuaj janë vendosur në gur: Ju mund të merrni një ngritje, shpenzimet tuaja mund të rriten./21Media