Pa dritare e tekste shkollore fëmijët ukrainas kthehen në shkollë

Fëmijët janë kthyer në klasa në Novyu Bykiv (Ukrainë), madje kanë pasur mundësi ta dëgjojnë zërin e mësuesit të tyre, i cili konkuronte me zhurmën e fletëve të librit si dhe me kornizat e dritareve.
Të pyetur nëse ishin të lumtur që ishin rikthyer në shkollë, nxënësit e klasës së pestë me entuziazëm thanë njëzëri “Po!”.
Nxënësit e këtij fshati në lindje të Kievit kanë ende mungesë të produkteve esenciale për shkollim, mirëpo mjafto fakti që ata janë kthyer tashmë që dy javë në banka shkollore.

Novyi Bykiv ishte një nga një seri vendbanimesh të pushtuara nga ushtria ruse për një muaj si pjesë e lëvizjes së dështuar të Vladimir Putin drejt kryeqytetit nga tre drejtime.
Për një muaj banorët jetuan në terror, me ekzekutime të shkurtra dhe plaçkitje.
Shkolla ishte baza kryesore ruse në fshat dhe kur Guardian vizitoi menjëherë pas largimit rus, kishte rroba, ushqime dhe xhama të thyer të shpërndarë nëpër dysheme, mbishkrime të spërkatura në mure dhe mesazhe të lëna nga rusët në dërrasat e zeza.

Rusët lëshuan raketa BUK nga jashtë shkollës, duke tërhequr zjarrin e artilerisë ukrainase që shpërtheu dritaret e shkollës, shkatërruan shumë nga pajisjet ruse dhe përfundimisht çuan në tërheqjen e tyre në ditët e fundit të marsit.
Për fëmijët, gjithashtu, pushtimi ishte një kohë traumatike, pasi ata i shihnin të rriturit të pafuqishëm për të mbrojtur shtëpitë dhe të dashurit e tyre nga sulmi rus.
Procesi i pastrimit ishte i gjatë, i lodhshëm dhe i pakëndshëm. Një nga dhomat e katit të poshtëm në shkollë ishte përdorur si tualet hibrid dhe berberë dhe ishte e mbushur me tufa flokësh dhe grumbuj fekale.
Kudo kishte xhama të copëtuar dhe mbeturina të tjera. Dikush gjeti një granatë dore në bodrum.
Nga fillimi i majit ishte riparuar mjaftueshëm për të rifilluar mësimet. Në disa pjesë të Ukrainës , shkollat ​​përdorin mësimin në distancë, por ushtria ruse plaçkiti shumicën e shtëpive në Novyi Bykiv, që do të thotë se as mësuesit dhe as studentët nuk kanë kompjuterë apo tableta.
Rreth 100 nga 188 nxënësit e shkollës tani ndjekin rregullisht ditët e shkurtra të shkollës. Shumë nga të tjerët janë ende jashtë vendit ose në Ukrainën perëndimore, pasi kanë ikur me familjet e tyre.
Lufta ka ndërprerë shkollimin në të gjithë Ukrainën, madje edhe në pjesën perëndimore relativisht të sigurt të vendit. Më shumë se 200 shkolla janë shkatërruar plotësisht dhe qindra të tjera janë dëmtuar, sipas ombudspersonit të arsimit të Ukrainës Sergii Gorbachov./21Media

Back to top button