Për 21 centë shëtiti nëpër gjykata 22 vjet që të ndalonte korrupsionin

3 min read

Një burrë indian ka fituar një çështje në lidhje me një biletë hekurudhore pas gati 22 vitesh.

Tungnath Chaturvedi, një avokat, iu kërkua të paguante me 20 rupi (0,25 dollarë; 0,21 £) shtesë për dy bileta që kishte blerë në 1999.

Incidenti ndodhi në stacionin hekurudhor të kantonit Mathura në shtetin verior indian të Uttar Pradesh.

Një gjykatë javën e kaluar vendosi në favor të z. Chaturvedi dhe u kërkoi hekurudhave të kthenin shumën me interes.

“Kam marrë pjesë në më shumë se 100 seanca dëgjimore në lidhje me këtë rast,” tha zoti Chaturvedi, 66, për BBC. “Por ju nuk mund të vendosni një çmim për energjinë dhe kohën që kam humbur duke luftuar këtë rast.”

Gjykatat e konsumatorit në Indi merren në mënyrë specifike me ankesat që lidhen me shërbimet. Por dihet se ato janë të mbingarkuara nga çështjet dhe ndonjëherë mund të duhen vite që edhe çështje të thjeshta të zgjidhen.

Chaturvedi, i cili jeton në Uttar Pradesh, po udhëtonte nga Mathura për në Moradabad kur një nëpunës i rezervimit të biletave e ngarkoi atë për dy biletat që kishte blerë.

Biletat kushtonin 35 rupi secila, por kur dha 100 rupi, nëpunësi ktheu 10 rupi, duke i ngarkuar biletat 90 rupi në vend të 70.

Ai i tha nëpunësit se e kishte tejkaluar atë, por Chaturvedi nuk mori asnjë rimbursim në atë kohë.

Kështu, ai vendosi të ngrejë oadi kundër North East Railëay (Gorakhpur) – një seksion i Hekurudhave Indiane – dhe nëpunësin e rezervimit në një gjykatë konsumi në Mathura.

Ai tha se iu deshën vite për shkak të ritmit të ngadaltë me të cilin punon gjyqësori në Indi.

“Hekurudhat gjithashtu u përpoqën të pushonin rastin, duke thënë se ankesat kundër hekurudhave duhet t’i drejtohen një gjykate hekurudhore dhe jo gjykatës së konsumatorit,” tha z. Chaturvedi. Një gjykatë e kërkesave hekurudhore është një organ thuajse-gjyqësor i krijuar për të adresuar pretendimet në lidhje me udhëtimin me tren në Indi.

“Por ne përdorëm një vendim të Gjykatës së Lartë të vitit 2021 për të provuar se çështja mund të dëgjohej në një gjykatë konsumatore,” tha zoti Chaturvedi. Në raste të tjera, seancat do të vonoheshin sepse gjyqtarët ishin me pushime, shtoi ai.

Pas një lufte të gjatë, gjykimi urdhëroi hekurudhat t’i paguanin atij një gjobë prej 15,000 rupi (188 dollarë; 154 £). Gjykata gjithashtu urdhëroi hekurudhat t’i kthenin atij 20 rupi me interes 12% në vit, nga viti 1999 deri në vitin 2022. Gjykata gjithashtu urdhëroi që nëse shuma nuk paguhej në kohën e caktuar prej 30 ditësh, norma e interesit do të rishikohej në 15%.

Chaturvedi tha se dëmshpërblimi që mori ishte i vogël dhe nuk kompenson ankthin mendor që i shkaktoi rasti. Familja e tij disa herë u përpoq ta largonte atë nga ndjekja e çështjes, duke e quajtur humbje kohe, por ai vazhdoi.

“Nuk janë paratë ato që kanë rëndësi. Kjo ka qenë gjithmonë për një luftë për drejtësi dhe një luftë kundër korrupsionit, kështu që ia vlente,” tha ai. “Gjithashtu, duke qenë se unë jam vetë avokat, nuk më është dashur t’i paguaj para një avokati ose të përballoj koston e udhëtimit në gjykatë. Kjo mund të jetë mjaft e shtrenjtë.”

Ai gjithashtu beson se pavarësisht se cili është përcaktimi zyrtar i një personi, ata “nuk mund të shpëtojnë nga keqbërjet nëse njerëzit janë të përgatitur t’i pyesin ata për këtë”.

Ai tha se besonte se rasti i tij do të shërbente si frymëzim për të tjerët se “nuk ka nevojë të dorëzohet edhe kur lufta duket e ashpër”./21Media