Për herë të parë, task forca amerikane propozon rekomandimin për të kontrolluar ankthin tek të rriturit

Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA thotë për herë të parë se të rriturit nën moshën 65 vjeç duhet të kontrollohen për ankth, sipas një draft rekomandimi të postuar të martën.
USPSTF është një grup ekspertësh mjekësorë të pavarur për parandalimin e sëmundjeve dhe rekomandimet e të cilëve ndihmojnë në udhëheqjen e vendimeve të mjekëve. Draft rekomandimi nuk është përfundimtar, por tani do të hyjë në një periudhë komentesh publike , përcjell portali rtv21.tv
Paneli zbuloi “se shqyrtimi për ankthin tek të rriturit më të rinj se 65 vjeç, dhe që përfshin ato që janë shtatzëna dhe pas lindjes … mund të ndihmojë në identifikimin e ankthit herët,” tha Lori Pbert , një anëtare e grupit të punës, për CNN. “Pra, është vërtet emocionuese.”
Task Forca i përkufizon çrregullimet e ankthit si “të karakterizuara nga kohëzgjatja ose intensiteti më i madh i një përgjigjeje stresi mbi ngjarjet e përditshme”. Llojet e njohura përfshijnë çrregullimin e ankthit të përgjithësuar, çrregullimin e ankthit social dhe agorafobinë. Draftet e USPSTF rekomandojnë gjithashtu shqyrtimin për çrregullimin e madh depresiv tek të rriturit, në përputhje me rekomandimet për shqyrtimin e depresionit të botuara në 2016.
Pbert, një psikolog klinik dhe profesor në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Masaçusets Chan, tha se një rekomandim për ankthin ishte prioritet “për shkak të rëndësisë së tij për shëndetin publik, veçanërisht me fokusin në rritje në shëndetin mendor në këtë vend që kemi pasur në të kaluarën. disa vjet.”
Pandemia e Covid-19 çoi në një rritje të ankthit dhe depresionit të ri, megjithëse nivelet kanë rënë disi që atëherë. Një raport i fundit i CDC zbuloi se të rriturit e moshës 18 deri në 44 vjeç kishin më pak të ngjarë të kishin marrë trajtim për shëndetin mendor në 2019, por u bënë më të mundshmit në 2021./21Media

Back to top button