Peshku më i mirë për shëndetin tuaj, sipas ekspertëve

Për shkak se peshku është i pasur me lëndë ushqyese thelbësore si acidet yndyrore omega-3, proteina me cilësi të lartë dhe një sërë vitaminash dhe mineralesh, zakonisht është një zgjedhje e shëndetshme në një dietë të ekuilibruar të përgjithshme.

“Jo të gjithë peshqit krijohen të barabartë kur bëhet fjalë për kontributin e tyre ushqyes, kështu që zgjedhja e peshkut specifik mund të jetë më e dobishme për shëndetin tuaj,” tha Michelle Rutenstein, një dietologe kardiake në EntirelyNourished.com.

Salmon

Ka arsye të mira pse ky peshk është kaq i dashur nga profesionistët e kujdesit shëndetësor.

“Salmoni është peshku më i shëndetshëm, i pasur me yndyra omega-3, të cilat mbështesin shëndetin kardiovaskular dhe trurin, dhe gjithashtu është i lartë në proteina”, tha Laurie Wright, një dietologe dhe nutricioniste e regjistruar dhe profesoreshë pranë Universitetin e Floridës Jugore.

Wright tha se kërkimet tregojnë se konsumimi i yndyrave omega-3 zvogëlon mundësinë e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.

“Për më tepër, omega-3 siguron një reduktim të presionit të lartë të gjakut dhe një reduktim të ndjeshëm të triglicerideve”, tha Wright.

Përveç përfitimeve kardiovaskulare, omega-3 gjithashtu kanë veti antiinflamatore, duke i bërë ato të dobishme për ata që vuajnë nga artriti, tha ajo.

Për të gjitha këto arsye dhe më shumë, është ndoshta një ide e mirë të shtoni ushqime të pasura me yndyra omega-3 në dietën tuaj, pavarësisht nëse ato vijnë nga ushqimet e detit të diskutuara këtu ose nga arrat, farat e lirit dhe lakra Brukseli. Sigurisht, nëse mjeku juaj pajtohet me të.

Goca deti

Hani dhe hani këto butakë të mirë, thonë dietologët.

“Goca deti, ashtu sikurse salmoni dhe sardelet, janë të pasura me yndyra omega-3 dhe gjithashtu hekur. Ato janë gjithashtu të mira për mjedisin. Megjithatë, një fjalë paralajmëruese – mos hani kurrë ushqim deti të papërpunuar, “tha Wright.

Sardelet

Siç vuri në dukje Rutenstein, sardelet janë të pasura me EPA dhe DHA, acide yndyrore omega-3, të cilat kanë përfitime antiinflamatore për shëndetin e zemrës.

“Sardelet gjithashtu kanë një profil unik ushqyes, sepse janë të pasura me kalcium, i cili ndihmon në shëndetin e kockave dhe funksionimin e duhur të zemrës”, tha ajo.

Përveç lavdërimit të sardelet për të pasur yndyra omega-3, Wright shton se ato janë të larta në vitaminë D dhe janë gjithashtu të lira.

Shojza

Shojza (peshk i vogël, me trup vezak, i murrmë sipër dhe i bardhë poshtë), është e pasur me selen, sipas Rutenstein, i cili është një antioksidues për zemrën dhe redukton inflamacionin dhe stresin oksidues.

“Shojza është gjithashtu një burim i mirë i vitaminës B6, e cila është e dobishme për shëndetin e imunitetit, nervave dhe mëlçisë”, shtoi ajo.

Sa i përket tonit, Wright thotë se ai është një burim i pasur i vitaminave B6 dhe B12, të cilat ndihmojnë në mbështetjen e shëndetit imunitar, hormonal dhe nervor, por nuk është një burim i madh i acideve yndyrore antiinflamatore omega-3.

“Përmban gjithashtu nivele të larta të merkurit, kështu që nëse ju pëlqen, përpiquni ta kufizoni në një ose dy herë në javë”, tha ajo.

Për shkak të përmbajtjes së lartë të merkurit, disa popullata, të tilla si fëmijët e vegjël dhe gratë që janë shtatzënë ose ushqehen me gji, mund të kenë nevojë që plotësisht që ta shmangin.

Back to top button