Rregullatorët amerikanë ngrenë alarmin për rrezikun në tregun e kriptomonedhave

Rregullatorët amerikanë kanë lëshuar paralajmërimin e tyre të parë të përbashkët për bankat mbi rreziqet që lidhen me tregun e kriptomonedhave.
Mbikëqyrësit u thanë institucioneve financiare që të jenë të kujdesshëm ndaj mashtrimeve të mundshme, pasigurisë ligjore dhe zbulimeve mashtruese nga firmat e aseteve dixhitale.
Bankat gjithashtu u paralajmëruan për “rrezikun e infektimit” nga sektori.
Kjo vjen vetëm dy muaj pasi rënia e platformës tregtare FTX dërgoi valë tronditëse në industrinë e kriptove, përcjell portali rtv21.tv
Në deklaratën e përbashkët , Rezerva Federale e SHBA, Korporata Federale e Sigurimit të Depozitave dhe Zyra e Kontrolluesit të Monedhave thanë se po monitoronin nga afër aktivitetet e kriptove të organizatave bankare.
“Ngjarjet e vitit të kaluar janë shënuar nga paqëndrueshmëri të konsiderueshme dhe ekspozim të dobësive në sektorin e kripto-aseteve”, thuhet në deklaratë.
Rregullatorët thanë gjithashtu se lëshimi ose mbajtja e kodeve të kriptove, të cilat ruhen në rrjete publike dhe të decentralizuara, ishte “me shumë gjasa të mos ishte në përputhje me praktikat e sigurta dhe të shëndosha bankare”.
Bankat u inkurajuan gjithashtu të ndërmarrin hapa për të shmangur përhapjen e problemeve në tregun e aktiveve dixhitale në sistemin më të gjerë financiar.
“Është e rëndësishme që rreziqet që lidhen me sektorin e kripto-aseteve që nuk mund të zbuten apo kontrollohen të mos migrojnë në sistemin bankar”, shtoi ai.
Deklarata e së martës vjen pas muajsh hezitimi nga mbikëqyrësit e industrisë financiare amerikane për të nxjerrë udhëzime uniforme mbi kriptovalutat, pavarësisht se bankat ftojnë këshilla më të qarta nga rregullatorët./21Media

Back to top button