Rritje e lindjeve të parakohshme në Ukrainë

Mjekët kanë filluar të shohin një rritje të mprehtë të numrit të lindjeve të parakohshme në disa zona të Ukrainës.

Klinikat prenatale në Lviv dhe Kharkiv i thonë BBC-së se shkalla e lindjeve të parakohshme është dyfishuar ose trefishuar në javët e fundit, si rezultat i stresit dhe çështjeve mjekësore të lidhura me luftën.

Në qytetin e rrethuar të Kharkiv, Polina po lufton për jetën e saj. Ajo është vetëm pesë ditëshe dhe peshonte më pak se 1.5 lb (pak më shumë se 600 g) kur lindi.

“Infeksionet, mungesa e ndihmës mjekësore, ushqimi i keq – lufta krijon rrezik për lindje të parakohshme”, thotë Iryna Kondratova, drejtoreshë në klinikën ku lindi Polina.

Lindjet e hershme tani përbëjnë 50% të të gjitha lindjeve në klinikën e saj.

Jo të gjitha spitalet anembanë Ukrainës po raportojnë një rritje, por në maternitetin në Lviv, i cili ka parë një fluks të fundit të nënave nga zonat e konfliktit, lindjet e parakohshme janë dyfishuar nga një në 10, në një në pesë.

Spitali ka filluar ndërtimin e një bunkeri të posaçëm nëntokësor për të strehuar foshnjat në kujdes intensiv në rast të sulmeve ajrore.

Në Kharkiv, tashmë nën bombardime të forta, stafi ka zgjedhur të mos shkojë në strehimore, por të qëndrojë në repartin me foshnjat më të vogla dhe të jetojë gjatë bombardimeve me ta./21Media

Back to top button