Sa kohë po shpenzojnë njerëzit në telefon

Njerëzit shpenzojnë mesatarisht 4.8 orë në ditë në celularët e tyre, sipas firmës së monitorimit të aplikacioneve “App Annie”.
Në vitin 2020, rregullatori në Mbretërinë e Bashkuar “Ofcom” gjeti sasi të ngjashme të kohës së shpenzuar, megjithëse hulumtimi i tij përfshinte shikimin e TV-së.
Raporti i App Annie tregon se aplikacionet janë shkarkuar 230 miliardë herë në vitin 2021, ndërsa janë shpenzuar 170 miliardë dollarë, transmeton rtv21.tv.
TikTok ishte aplikacioni më i shkarkuar në mbarë botën, me përdoruesit që shpenzonin 90% më shumë kohë atje krahasuar me vitin 2020.
“Ekrani i madh po vdes ngadalë pasi celulari vazhdon të thyejë rekorde pothuajse në çdo kategori – koha e shpenzuar, shkarkimet dhe të ardhurat”, tha shefi ekzekutiv i App Annie, Theodore Krantz.
Firma monitoruese parashikoi që, deri në gjysmën e dytë të këtij viti, TikTok do të kalonte 1.5 miliardë përdorues aktivë mujorë.
Koha mesatare e shpenzuar në aplikacionet celulare ishte katër orë e 48 minuta, 30% më shumë nga viti 2019, tregoi raporti i gjendjes celulare të App Annie.
Kjo u llogarit në dhjetë tregje, duke përfshirë Indinë, Turqinë, SHBA-në, Japoninë, Meksikën, Singaporin dhe Kanadanë. Përdoruesit në Brazil, Indonezi dhe Korenë e Jugut i kaluan pesë orë në ditë.
Nga ajo kohë, shtatë nga çdo 10 minuta shpenzoheshin në aplikacione sociale, fotografike dhe video, me TikTok kryesues, sugjeroi raporti.
YouTube ishte aplikacioni më i popullarizuar i transmetimit të videove në mbarë botën, duke arritur më shumë se një milion shkarkime në 60 vende të ndryshme. Netflix doli i dyti në shumë rajone.
Lojërat celulare gjithashtu u rritën – me njerëzit që shpenzuan 116 miliardë dollarë për to. Veçanërisht të njohura ishin ato që raporti i quajti lojëra hiper-rastësore si Sfida e flokëve, në të cilën lojtarët duhet të shmangin prerjen e flokëve dhe Gara e Urës, në të cilën lojtarët mbledhin tulla dhe ndërtojnë shkallë.
Disa përdorues janë ankuar për numrin e reklamave në lojëra të tilla, por reklamimi i aplikacioneve në përgjithësi po shkon jashtëzakonisht mirë, me shpenzimet globale që kaluan 295 miliardë dollarë vitin e kaluar.
Aplikacionet e shëndetit dhe fitnesit gjithashtu panë rritje, pasi pandemia nënkuptonte që njerëzit nuk mund të ndiqnin gjithmonë palestrat ose të bënin klasa ushtrimesh në grup.
Shpenzimet për aplikacionet e takimeve u rritën mbi 4 miliardë dollarë, një rritje prej 95% që nga viti 2018./21Media

Back to top button