Sarrazin: Kosova e ka “gëlltitur” temën e Asociacionit, presim veprime në ditët në vijim

I dërguari i Gjermanisë për Ballkanin Perëndimor, Manuel Sarrazin ka folur për marrëveshjen për të cilën kryeministri i Kosovës dhe presidenti serb u dakordësuan muajin e kaluar në Ohër.

Sarrazin thotë se kjo marrëveshje paraqet një shans të rëndësishëm për të gjithë rajonin në rrugën drejt Bashkimit Evropian. Megjithatë, zbatimi është çelësi për ta bërë këtë një “histori vërtet të madhe suksesi”.

“Shumë njerëz në rajon do të thonë se unë jam një idiot sepse besoj në lëvizjet pozitive, por si pjesë e procesit të Berlinit, ne kemi treguar se është e mundur të arrihen marrëveshje pozitive nëse mendoni pozitivisht, dhe unë mendoj se Ohri mundet. të jetë një pikë kthese për ta kthyer situatën në rajon nga minus-minus plus”, tha Sarazin

Gjermania, shton ai, më së shumti u përpoq të ndihmonte për të arritur një marrëveshje në Ohër, por gjithashtu, pranon se, “ushtronte presion të fortë mbi të dyja palët për të rënë dakord”.

“Ne po përpiqeshim t’u thoshim atyre – “dëgjoni, ky është shansi juaj, mos e humbisni këtë shans, mund të mos merrni shumë të reja”, tha i dërguari i qeverisë gjermane.
Ai megjithatë vlerëson se shumë nuk besojnë në “vullnetin politik që u shfaq në Ohër”.
“Prandaj, është vendimtare të dëshmohet vullneti politik tani, përmes zbatimit”, tha ai.

Edhe pse ka refuzuar të flasë më hollësisht për kuptimin e termit “vetëqeverisje për serbët”, Sarrazin thekson se tashmë është e qartë se marrëveshjet e vitit 2013 dhe 2015 për Bashkimin e Komunave Serbe duhet të përmbushet.

“Dhe neni 7 përshkruan se si duhet të bëhet.” Megjithatë, nuk do të komentoj qartë se cila është saktësisht shkalla e pushtetit, që është jashtë kompetencës sime. Është e rëndësishme që ne të gjejmë një mënyrë për të arritur në procesin e gjetjes së qëllimit të duhur, lartësinë e këtyre pyetjeve. Kjo është diskutuar në dialog”, tha ai për Kossev.

Megjithatë, ai beson se Prishtina ka pranuar ta përmbushë këtë obligim dhe pret ta tregojë.

“Përshtypja ime është se kjo, për palën kosovare, temë shumë e vështirë e Asociacionit të Komunave me shumicë serbe tashmë është gëlltitur. Si Gjermania, ashtu edhe partnerët ndërkombëtarë kanë qenë gjithmonë të qartë për faktin se presim që Kosova ta përmbushë këtë dhe përshtypja ime është se kjo tani është pranuar edhe në Prishtinë. Mund ta kem gabim, por kjo është përshtypja nga takimet e mia në Prishtinë – se ata kanë bërë një hap përpara. Dhe ne presim që ata ta çojnë përpara në ditët dhe javët në vijim”, tha Sarrazin.

Ai thotë se për të janë “të besueshme” mesazhet e zyrtarëve të Prishtinës. Megjithatë, edhe pse pretendon se “nuk e di” në Ballkanin Perëndimor, ai thotë se ndonjëherë ndihmon t’i marrësh njerëzit në fjalë dhe t’u thuash:
“Ne e dëgjojmë atë që ju thoni publikisht, por do t’i qëndrojmë asaj që na keni thënë.”

Nga ana tjetër, ai pranon se Beogradi dhe Prishtina kanë vizione të ndryshme për Asociacionin, por ai gjithashtu beson se është e mundur të arrihet një marrëveshje “me të cilën të dyja palët duhet të pajtohen”./21Media

Back to top button