SHBA me numrin më të madh të të infektuarve nga Lia e Majmunit

Më shumë se 3,800 raste të lisë së majmunëve janë raportuar në SHBA, më së shumti se në çdo vend në mbarë globin, tregojnë të dhënat shëndetësore të qeverisë.
Numri në rritje i rasteve thuhet se ka shtyrë administratën Biden të mendojë për shpalljen e një emergjence shëndetësore kombëtare.
Virusi tashmë është klasifikuar si një emergjencë globale shëndetësore nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).
Deri më tani, më shumë se 18,000 raste janë raportuar në 75 vende.
Sipas të dhënave të publikuara në internet nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), deri më 25 korrik kishte 3,846 raste të konfirmuara ose të dyshuara të lisë së majmunëve në SHBA.
Shifra – e cila vjen mes testimeve të zgjeruara përveç shpërthimit në rritje të virusit – tani është përpara asaj të Spanjës, ku deri më tani janë raportuar 3,105 raste.
Dy vendet e tjera me numrin më të madh të infeksioneve, Gjermania dhe Britania e Madhe, kanë raportuar përkatësisht 2,352 dhe 2,208 raste.
Me rritjen e rasteve në SHBA, Ëashington Post më 25 korrik raportoi se administrata e Biden po konsideronte shpalljen e një emergjence të shëndetit publik.
Masa do të lejojë qeverinë të përdorë fondet federale për të luftuar shpërthimin, për të rritur ndërgjegjësimin publik dhe për të mbledhur më mirë të dhëna përkatëse shëndetësore.
Më 21 korrik, 50 ligjvënës demokratë i dërguan një letër të hapur Presidentit Joe Biden, duke i kërkuar atij të shpallte një emergjencë të shëndetit publik dhe të dërgonte miliona doza vaksinash në SHBA nga objektet prodhuese jashtë shtetit.
Ndërsa zyrtarët kanë thënë se meshkujt homoseksualë dhe biseksualë – si dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor – deri më tani kanë qenë më të rrezikuarit, frika po rritet se virusi mund të përhapet në segmente të tjera të popullsisë.
Më 22 korrik, SHBA konfirmoi rastet e para të lisë së majmunit tek fëmijët.
Përgjigja e SHBA-së ndaj virusit deri më tani është rrënuar nga mungesat e vaksinave dhe një fillim i ngadaltë i testimit, duke bërë që disa ta krahasojnë situatën me fillimin e pandemisë Covid-19 në fillim të vitit 2020.
Në Uashington DC, për shembull, zyrtarët kanë paralajmëruar se një “rritje e shpejtë e rasteve”, e shoqëruar me një furnizim “shumë të kufizuar” të vaksinave, do të thotë që autoritetet duhet t’u japin përparësi banorëve me rrezik të lartë.
Qyteti aktualisht ka numrin më të lartë të infeksioneve për frymë, me 172 raste të raportuara në rreth.
Shumica e rasteve të lisë së majmunit janë të lehta, me simptoma fillestare duke përfshirë temperaturë të lartë, nyje limfatike të fryra dhe një skuqje të lëkurës ose lezione të ngjashme me linë e dhenve./21Media

Back to top button