SHBA në fshehtësi zhvillon bombarduesin e pamposhtur ushtarak

Ai quhet bombardues i pamposhtur i Forcave Ajrore, B-21, prodhimi dhe zhvillimi i të cilëve po punohet dhe ka gjasa të hyjë së shpejti në shërbim, sipas raporteve që tregojnë ecurinë e plan-programit

“Raportet tona të fundit tregojnë se planet për të filluar punën B-21 Raider shkojnë sipas një programi të përcaktuar,” pohon Heather Wilson nga Forcat Ajrore amerikane.

Ky është një projekt që duhet të formësojë të ardhmen e bombarduesi të madh. Një pyetje e rëndësishme në shqyrtimin kritik të Pentagonit (CDR) ishte për të përcaktuar nëse projekti është gati për prodhim dhe testim.

Ka detaje në lidhje me harduerin, proceset e prodhimit dhe specifikimet e softuerit që duhet të shqyrtohen, dhe raporti krahason nevojat e buxheteve dhe planeve të zhvillimit.

B-21 do të mbajë armë konvencionale dhe bërthamore në misione të thella që mund të shmangin një sistem të avancuar të mbrojtjes ajrore.

Përveç ekuipazhit do të jetë në gjendje të veprojë nga larg. Raider duhet të jetë në shërbim nga viti 2020 me një flotë fillestare prej 100 avionësh.

B-21 është programi kryesor me të cilin Pentagoni e mbart atë ndryshe nga të tjerët, dhe shpreson të shmangë problemet zhvillimore që janë ‘të kontaminuar’ nga avionë të tjerë luftarakë.

Programi B-21 udhëhiqet nga një seksion i veçantë i Aftësive të Shpejta të Forcave Ajrore, që ndryshon nga programet e tjera.

Sipas një raporti të publikuar në tetor, sistemi B-21 do të ketë rreth 2.3 miliardë dollarë buxhet në dispozicion vitin e ardhshëm.

‘Drita jeshile’, sipas raportit, është një lajm i mirë për Raiderin, pasi çdo shtyrje apo pengesë mund të tregojë se si Pentagoni po lufton me finalizimin. Por, ata kanë para vetes shumë pengesa të mëdha që mund të jenë të vështira dhe avionë të tjerë që i ndjekin ata, siç është F-22 Raptor.

Programi i Zhvillimit F-22 filloi në vitin 1991, raporti paraprak i dizajnit përfundoi në prill të vitit 1993 dhe shqyrtimet kritike përfunduan në fillim të vitit 1995. Por viti 1996 solli një sërë problemesh.

Një ekip i përbashkët i vlerësimit arriti në përfundimin se programi i zhvillimit F-22 do të kërkonte kohë shtesë dhe një rritje të fondeve prej 1.45 miliard dollarë, por paralajmëruan se ka një mundësi të rritjes shumë më të lartë të kostos prej 13 miliardë dollarësh, nëse rreziqet e tjera të mundshme nuk mund të shmangen.

Shpresohet se programi B-21 do të shkojë shumë më mirë se F-22, i cili zgjati 20 vjet për të filluar operacionet fillestare, ndërsa Raider arriti ta bënte atë në vetëm dhjetë vjet.

Raporti thotë se plani i propozuar i financimit dhe zbatimit të B-21 nënkupton se përparim i dukshëm është bërë para se kontrata të jetë dhënë.

Forcat Ajrore më vonë e konfirmuan atë, me zyrtarët duke theksuar se të dy dizajnët që ishin në konkurrencë ishin në një nivel shumë të lartë zhvillimi një sistem në të cilin kontraktuesi kryesor nuk është zgjedhur.

Duket se certifikatat e këtij programi të klasifikuar që tregojnë për zhvillimin vijnë nga palët e tjera. Në nëntor, Forca Ajrore njoftoi se baza e Forcave Ajrore Tinker në Oklahoma do të koordinonte mirëmbajtjen dhe qëndrueshmërinë e B-21 Raider. Edwards AFB nga Kalifornia do të kryejë testimin dhe vlerësimin.

Më shumë se një mijë punonjës të Northrop po punojnë për të zhvilluar këtë projekt në një vend sekret jashtë Palmdale, Kaliforni. Paratë vijnë nga të gjitha anët, ndërkohë që punonjësit punojnë në zgjerimin e zonës së prodhimit, tani një zonë e gjerë e mbrojtur me gardh, sensorë elektrikë dhe mbikëqyrje ushtarake.

Megjithëse është ende një rrugë e gjatë para tyre, me një fillim të mirë dhe nëse vazhdon me këtë ritëm, Raider mund të bëhet kështu një nga shembujt e pakët të programeve të aviacionit të mbrojtjes – një që u përfundua me kohë dhe brenda buxhetit të propozuar.

Back to top button