Shkenca zbulon rreziqet shëndetësore që mund të vuajnë gratë me cikël menstrual të çrregullt

Një studim nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar dhe Journal of the American Heart Associaton , i titulluar Shoqatat e rregullsisë dhe gjatësisë së ciklit menstrual me sëmundjet kardiovaskulare gjeti informacione të rëndësishme rreth ciklit menstrual në lidhje me shmangien e sëmundjeve.

Rezultati kryesor ishte incidenca e një cikli menstrual të parregullt të lidhur me sëmundjet kardiovaskulare. Ekipi hulumtues zbuloi se ciklet e shkurtra (më pak se 21 ditë) dhe ato të gjata (maksimumi 35 ditë) me komplikime janë të lidhura me zhvillimin e fibrilacionit atrial, rrezikun e sëmundjes koronare të zemrës dhe infarktit të miokardit.

Hulumtimi mori më shumë se 58 mijë gra pa histori të sëmundjeve vaskulare dhe ato raportuan për rregullsinë e ciklit të tyre menstrual. Gjatë një mesatare prej 11 vitesh ndjekjeje, ata dokumentuan 1,623 raste incidentesh të komplikimeve vaskulare, 271 goditje në tru, 174 raste të dështimit të zemrës dhe 393 raste të fibrilacionit atrial. Të gjitha në lidhje me një ndryshim në menstruacione.

Ata gjithashtu zbuluan se gjatësitë e ciklit të gjatë ose të shkurtër kishin më shumë gjasa të lidhen me një rrezik më të lartë të fibrilacionit, por vetëm gjatësitë e shkurtra të ciklit ishin të lidhura me sëmundjet e zemrës.

Gjetjet e këtij hulumtimi bënë të mundur të kuptohen pasojat negative që ekzistojnë për shëndetin e grave kur menstruacionet e tyre nuk sillen në kushte normale, gjë që bën të mundur parandalimin e shfaqjes së patologjive dhe komplikimeve të tjera.

Origjina e këtyre zbulimeve rrjedh nga fakti se ata zbuluan se ciklet e rregullta menstruale i përgjigjen funksionimit të boshtit hipotalamus – hipofizë – vezore; që me fjalë më të vogla është një arsye që sistemi endokrin të funksionojë normalisht. Megjithatë, në parregullsinë e parë, ky sistem do të zhvillojë çrregullime, kryesisht me efekte gjatë moshës pjellore.

Për rrjedhojë, sëmundjet kardiovaskulare mund të bëhen të shpeshta, pasi një ndërlikim në sistemin endokrin destabilizon qarkullimin e gjakut në trup. Studimi vuri në dukje se sindromat më të zakonshme në këtë skenar janë vezoret policistike dhe menopauza e hershme, megjithëse nuk përjashtohen komplikime të tjera të lidhura me to.

Lidhur me arsyet që ndryshojnë funksionimin e cikleve menstruale, hulumtimi tek pacientët që morën pjesë ka gjetur se kjo lidhet kryesisht me faktorë të ndryshëm, si rezistenca ndaj insulinës, çrregullime metabolike, hiperandrogjenizëm dhe inflamacion kronik; të cilat shkaktojnë sëmundje, obezitet dhe zhvillimin e diabetit të tipit 2.0.

Nga njëra anë, studimi tregon se kohëzgjatja e ciklit menstrual është një tregues i ekspozimit kumulativ të steroideve ovarian, kështu që kur ai është i çekuilibruar, estrogjenet do të jenë më pak të ekspozuar dhe teprica e tij nënkupton që funksioni vazodilatator ndikohet nga rritja. në receptorët adrenergjikë.
Përveç kësaj, ata zbuluan se sindromat e përshkruara më sipër rrisin mundësinë e shfaqjes së aritmive dhe rrahjeve të çrregullta të zemrës, duke qenë se luhatjet hormonale në ciklin menstrual ndikojnë në funksionimin e duhur të sistemit kardiak.

Një aspekt tjetër i rëndësishëm i hulumtimit është se ata zbuluan se ciklet e gjata të parregullta menstruale shoqërohen me nivele më të larta të testosteronit dhe nivele më të ulëta të globulinës lidhëse të hormoneve seksuale; që është një nxitës për zhvillimin e diabetit dhe hipertensionit.

” Me njohuritë tona, ky është studimi i parë që shqyrton marrëdhëniet midis karakteristikave të ciklit menstrual dhe rrezikut të fibrilacionit atrial ,” shpjegon hulumtimi, duke treguar se ky zbulim mund të transferohet në praktikën klinike për të rritur mundësitë e parandalimit të çrregullimeve. dhe patologjitë që vijnë nga parregullsitë menstruale.

Së fundi, rekomandimi i raportit është që të mos u besohet kontraceptivëve oralë, prandaj kanë konstatuar se edhe ato kanë ndikim në rregullsinë e cikleve menstruale, kryesisht në zhvillimin e sindromave./21Media

Back to top button