Shkencëtarët zbulojnë 8 faktorë që i shtyjnë njerëzit të tradhtojnë

Tregimet për pabesinë e çifteve të treguara nga një regjisor i famshëm filmi, një autor bestseller ose një fqinj janë të pafundme. Çfarë e bën një person të sillet në këtë mënyrë? Kush e ka fajin? Ne shpesh i bëjmë këto pyetje kur dëgjojmë për një tradhti tjetër.
Më poshtë ju mund të lexoni pikëpamjet e psikologëve dhe rezultatet e eksperimenteve shkencore që flasin për rrethanat që rrisin rrezikun e tradhtisë.
Mungesa e intimitetit emocional
Shkencëtarët zbulojnë 8 faktorë që i shtyjnë njerëzit të tradhtojnë

Pamundësia për të pasur biseda nga zemra me një partner dhe mungesa e mbështetjes i shtyn gratë dhe burrat të tradhtojnë. Ekziston një stereotip që motivi kryesor për një burrë është seksi. Por, në librin e tij The Truth about Cheating, Gary Neuman thotë se 47% e klientëve të tij meshkuj që mashtruan folën për mungesën e intimitetit emocional.
Situata bëhet më e vështirë sepse burrave nuk u pëlqen të tregojnë ndjenjat e tyre dhe gruaja mund të humbas faktin se i dashuri i saj ka nevojë për mbështetje. Ajo mund ta vërejë atë më vonë ose madje ta injorojë atë.
Ndikimi i përvojës dhe shoqërisë
Shkencëtarët zbulojnë 8 faktorë që i shtyjnë njerëzit të tradhtojnë

Nëse një person tashmë ka pasur përvojë me pabesi gjatë marrëdhënies së tij të mëparshme, ekziston një probabilitet i madh që ai të veprojë njësoj me një partner të ri. Është interesante që njerëzit përreth gjithashtu ndikojnë në tendencën e dikujt drejt tradhtisë. Në një sondazh anonim, më shumë se 75% e burrave që kryen tradhti bashkëshortore treguan se miqtë e tyre gjithashtu tradhtojnë gratë e tyre.
Marrëdhënie intime e mërzitshme
Scientists Reveal 8 Factors That Push People to Cheat

Mungesa e emocioneve të reja në jetën seksuale të dikujt është arsyeja pse 70% e burrave dhe 49% e grave vendosin të tradhtojnë. Duhet të theksohet se njerëzit që u përgjigjën më lart thanë gjithashtu se marrëdhëniet e tyre ishin të lumtura në përgjithësi: pa ndonjë skandal të madh dhe çështje të tjera zhgënjyese.
Cenueshmëria për shkak të krizës së tremujorit të jetës
Scientists Reveal 8 Factors That Push People to Cheat

Të gjithë kanë një moment në jetë kur fillojnë të përmbledhin rezultatet e përgjithshme të viteve të kaluara. Disa njerëz arrijnë në përfundimin se gjithçka është mirë dhe të tjerët fillojnë të përjetojnë të ashtuquajturën krizë të çerek-jetës dhe mund të bëhen të prekshëm nga tundimi. Siç shkruan Bright Side, ajo zakonisht ndodh në moshën 29, 39, ose 49.

Sigurisht që nuk do të thotë që një burrë i mirë i familjes dhe një burrë i dashur papritmas mashtrojnë sapo të mbush 39 vjeç. Mosha e dikujt është vetëm një faktor shoqërues që mund të përkeqësojë rrethanat e tjera që i bëjnë njerëzit të tradhtojnë.
Interesi i tepërt për rrjetet sociale
Scientists Reveal 8 Factors That Push People to Cheat

Në çiftet ku njëri nga partnerët i kushton shumë kohë Twitter -it ose rrjeteve të tjera sociale, rreziku i tradhtisë rritet. Sepse, të varurit nga rrjetet sociale lehtë mund të zgjohen më herët ose të shkojnë në shtrat më vonë duke i lënë të dashurit e tyre vetëm, shkruan Bright Side, përcjell rtv21.tv
Marrëdhëniet virtuale mund të shkaktojnë argumente dhe komunikimi virtual mund të bëhet realTë dy faktorët krijojnë një mjedis të favorshëm për tradhtinë bashkëshortore.
Udhëtime pune 
Shkencëtarët zbulojnë 8 faktorë që i shtyjnë njerëzit të tradhtojnë

Sipas një prej sondazheve mbi këtë temë, më shumë se 1/3 e burrave mashtrues janë biznesmenë seriozë që tradhtonin gratë e tyre gjatë udhëtimeve të biznesit. Dhe 13% e grave kanë pasur një lidhje në punë. Mundësia e mashtrimit në punë rritet gjatë viteve 6-9 të martesës: këto vite janë më të brishtat dhe në përgjithësi kërkojnë shumë përpjekje.
Mungesa e oksitocinës
Shkencëtarët zbulojnë 8 faktorë që i shtyjnë njerëzit të tradhtojnë

Oksitocina, e quajtur edhe hormoni i përqafimit (rritet kur përqafoheni dhe putheni), luan një rol të rëndësishëm në krijimin dhe ruajtjen e besimit në një marrëdhënieje. Shkencëtarët mendojnë se mungesa e këtij hormoni mund të bëhet një shkas kur vjen puna te mashtrimi.
Në një eksperiment , disa burra të martuar u injektuan me oksitocinë, u njohën me një grua tërheqëse dhe u thanë se mund t’i afroheshin sa të donin.
Unë thjesht nuk mund të zgjedh një mënyrë tjetër
Shkencëtarët zbulojnë 8 faktorë që i shtyjnë njerëzit të tradhtojnë

Ka njerëz që nuk mund ta imagjinojnë jetën e tyre pa zhurmën e adrenalinës që shoqëron mashtrimin. Pavarësisht nga mosha, përvoja dhe kriteret e tjera, ata njerëz mashtrojnë dhe justifikohen duke thënë se nuk mund të sillen në asnjë mënyrë tjetër.
Arsyet e vërteta për këtë sjellje ndryshojnë dhe ato mund të fshihen thellë brenda emocionalisht. E vërteta është, është shumë e vështirë, dhe pothuajse e pamundur, që disa njerëz të jenë monogamë.
Edhe pak fjali
Scientists Reveal 8 Factors That Push People to Cheat
Specialistët tregojnë se në përgjithësi është grupi i faktorëve të listuar që bëhet arsyeja e mashtrimit, jo vetëm njëri prej tyre. Për më tepër, disa çifte nuk ndahen pas kësaj dhe përpiqen të shpëtojnë martesën e tyre. Dhe disa martesa bëhen edhe më të forta./21Media
Back to top button