Shkollat në Angli nuk do të jenë në gjendje të hapen pas pushimit gjysmëmujor muajin tjetër, por mund të fillojnë të kthehen nga 8 Mars, ka thënë kryeministri britanez Boris Johnson.

Johnson tha se një vendim përfundimtar do të varej nga përmbushja e objektivave të vaksinimit dhe shkollat do të merrnin njoftim dy javë më parë.

Ai pranoi se vonesa do të ishte “zhgënjyese” për nxënësit, mësuesit dhe prindërit.

Nuk kishte ende të dhëna të mjaftueshme për të vendosur se kur do të përfundonte bllokimi, shtoi ai.

Johnson i tha Dhomës së Komunave se ai shpresonte që kufizimet e tjera të bllokimit mund të fillojnë të lehtësohen gradualisht në një moment pasi shkolla të hapet, por nxënësit që kthehen në klasë do të ishin “shenja e parë e normalitetit”.

Në javën e 22 shkurtit, qeveria do të ketë më shumë informacion nëse vaksinat bllokojnë transmetimin dhe se do të zvogëlojë shtrimet në spital dhe vdekjet, tha ai, duke i lejuar ata të planifikojnë për rihapjen “graduale dhe në faza”.

Kjo do të varet gjithashtu nga vazhdimi i goditjes së objektivave të vaksinimit, kapaciteti i NHS dhe nga vdekjet që bien me ritmin e pritur, tha ai.

Por Johnson tha se shkollave u duhet gjithashtu një njoftim dy javë më parë për t’u rihapur pasi qeveria të marrë vendimin e saj.

Shkollat në Angli kanë qenë të hapura vetëm për ata që konsiderohen të prekur ose për fëmijët e punëtorëve kryesorë që nga janari, në shkollat fillore dhe të mesme që prej asaj kohe ofrohet mësim në distancë për nxënës të tjerë