Një çift holandez është zhvendosur në shtëpinë e parë në Evropë të shtypur në 3D për të cilën zhvilluesit pretendojnë se mund të ndërtohet nga e para në vetëm pesë ditë.

Shtëpia e re e pensionistëve, Elize Lutz, 70 dhe Harrie Dekkers 67 në Eindhoven, në Holandë, është një shtëpi njëkatëshe me dy dhoma gjumi me sipërfaqe 94 metra katrorë që i ngjan një guri me dritare.

Pavarësisht linjave të lakimit të mureve të saj prej betoni gri duken dhe ndihen të natyrshme, ato në fakt janë rezultat i teknologjisë së ndërtimit të strehimit në Holandë dhe në të gjithë botën ato u shtypën 3D në një fabrikë aty pranë, transmeton rtv21.tv.

Ndërsa, Holanda kërkon mënyra për të zgjidhur një mungesë strehimi, ndërtime të tilla mund të bëhen të zakonshme. Vendi ka nevojë të ndërtojë qindra mijëra shtëpi të reja këtë dekadë për të akomoduar një popullsi në rritje.

Theo Salet, një profesor në Universitetin Teknik të Eindhoven, po punon në shtypjen 3D, i njohur gjithashtu si prodhim shtesë, për të gjetur mënyra për ta bërë ndërtimin e betonit më të qëndrueshëm.

Ai beson se shtëpitë mund të shtypen 3D në të ardhmen duke përdorur 30 përqind më pak material.

Shtëpia është e përbërë nga 24 elementë betoni të “shtypur” nga një makinë që hedh shtresa mbi shtresën e betonit, para se të shtoheshin prekjet e fundit – të tilla si një çati.

Shpresa është që shtëpi të tilla, të cilat ndërtohen më shpejt sesa shtëpitë tradicionale dhe përdorin më pak beton, mund të bëhen faktor për zgjidhjen e mungesave të banesave në një vend me një popullsi prej 17 milionë njerëz.

Në një raport këtë muaj, Agjencia Holandeze e Vlerësimit të Mjedisit tha se arsimi dhe inovacioni mund të nxisin industrinë e ndërtimit në planin afatgjatë, por masa të tjera janë të nevojshme për të trajtuar mungesat e strehimit holandez./21Media