Studimi i fundit: Shtatzënia menjëherë pas abortit nuk është më e rrezikshme

Ndryshe nga këshillat aktuale, ngecja shtatzënë brenda pak muajsh pas një aborti nuk duket të jetë tepër e rrezikshme për nënën dhe foshnjën, thonë studiuesit që kanë shqyrtuar të dhënat e fundit të jetës reale.
Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon të paktën një hendek prej gjashtë muajsh, përcjell portali rtv21.tv
Kjo është për t’i dhënë gruas kohë për t’u rikuperuar.
Por një studim në PLoS Medicine , duke analizuar 72,000 ngjizje, sugjeron se çiftet mund të përpiqen me siguri më shpejt për një fëmijë.
Organizata bamirëse për mbështetjen e humbjes së foshnjës Tommy’s thotë se gratë që ndihen të gatshme të provojnë përsëri menjëherë pas një aborti duhet ta bëjnë këtë nëse nuk ka arsye mjekësore kundër tij.
OBSH thotë se më shumë kërkime për ndarjen e shtatzënisë tashmë janë duke u zhvilluar dhe do të informojë çdo përditësim në të ardhmen për këshillat.
Hulumtimi nga Norvegjia, që përfshin tetë vjet nga 2008 deri në 2016, nuk gjeti ndryshime të mëdha në rezultatet kur një shtatzëni e re ndodhi më shpejt se një vonesë gjashtëmujore.
Ky është një gjetje e ndryshme nga puna e mëparshme në Amerikën Latine që – së bashku me studime të tjera – informoi rekomandimet e OBSH-së për ndarjen e shtatzënisë.
Autorët e analizës së fundit norvegjeze thonë se këshillat duhet të rishikohen në mënyrë që çiftet të marrin një vendim të informuar se kur të provojnë një fëmijë.
Kërkimi i prindërve që të presin gjashtë muaj pas një aborti mund të jetë shumë e papranueshme për disa, veçanërisht kur provat mjekësore në zhvillim nuk duket se e mbështesin atë, thonë ata.
Ata rekomandojnë më shumë studime.
Ekspertët pajtohen se të qenit në gjendje të mirë shëndetësore rrit mundësinë tuaj për të mbetur shtatzënë.
Gratë këshillohen të marrin tableta të acidit folik çdo ditë gjatë përpjekjes për të mbetur shtatzënë dhe deri në javën e 12-të të shtatzënisë.
Zvogëlon rrezikun e lindjes së një fëmije me defekte të trurit, shtyllës kurrizore ose palcës kurrizore, të tilla si spina bifida.
Aborti spontan i hershëm ndodh në rreth 1 në 5 (20%) gra në jetën e tyre. Shpesh, nuk gjendet asnjë shkak.
Nëse keni pasur një abort, zakonisht ka një shans shumë të mirë që shtatzënia juaj e ardhshme të jetë e suksesshme. Aborti i përsëritur është i rrallë.
Organizata bamirëse Tommy’s thotë se nëse keni pasur një abort spontan më parë, mund të jetë e dobishme të pyesni mjekun tuaj nëse ka ndonjë arsye mjekësore pse duhet të prisni pak përpara se të provoni të mbeteni shtatzënë përsëri.
Por shëndeti emocional është gjithashtu një konsideratë. Disa çifte mendojnë se kanë nevojë për pak kohë për t’u përgatitur emocionalisht dhe fizikisht për një shtatzëni të re./21Media

Back to top button