Tërheqja e Rusisë nga marrëveshja e grurit mund të ndikojë në krizën në rritje të urisë globale

Vendimi i Rusisë për t’u tërhequr nga marrëveshja e ndërmjetësuar nga OKB-ja që garantonte kalim të sigurt për anijet që transportonin eksporte jetike të grurit nga Ukraina ka ndezur “shqetësime të mëdha” mbi furnizimin global të ushqimit në një kohë kur bota tashmë po përballet me një krizë urie në rritje.
Ukraina luan një rol kyç në tregun global të ushqimit. Sipas OKB-së, vendi normalisht furnizon botën me rreth 45 milionë tonë drithë çdo vit. Ajo renditet ndër pesë eksportuesit kryesorë globalë të elbit, misrit dhe grurit. Është gjithashtu eksportuesi më i madh i vajit të lulediellit, duke zënë 46% të eksporteve botërore.
Kur Rusia nisi pushtimin e saj të Ukrainës në fund të shkurtit, ajo vendosi në mënyrë efektive një bllokadë për anijet që largoheshin nga portet e Ukrainës. Ndikimi i luftës në tregjet globale të ushqimit ishte i pashmangshëm dhe jashtëzakonisht i dhimbshëm, veçanërisht sepse Ukraina është një furnizues kryesor i drithit në Programin Botëror të Ushqimit. Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë, një organ i OKB-së, tha se deri në 47 milionë njerëz mund të shtyhen në “pasiguri akute ushqimore” për shkak të luftës.
Marrëveshja e Detit të Zi dha lehtësim shumë të nevojshëm. OKB vlerëson se ulja e çmimeve për ushqimet bazë si rezultat i marrëveshjes ka penguar në mënyrë indirekte rreth 100 milionë njerëz të bien në varfëri ekstreme. Që nga e hëna, më shumë se 9.5 milionë tonë metrikë të produkteve ushqimore ishin eksportuar sipas marrëveshjes që kur hyri në fuqi në verë.
Çmimet e grurit dhe misrit në tregjet globale të mallrave u rritën të hënën. Kontratat e së ardhmes së grurit në Bordin e Tregtisë së Çikagos u rritën me 5.5% të hënën në 8.74 dollarë për buhel. Kontratat e së ardhmes së misrit u rritën me 2.3% në 6.96 dollarë për buhel. Tregtimi i të ardhmes së vajit të palmës në Malajzi gjithashtu u rrit, raportoi Reuters, nga frika mbi ndikimin e mundshëm në eksportet e vajit të lulediellit ukrainas./21Media

Back to top button