Tetë gabimet që bëjmë kur kujdesemi për dhëmbët

5 min read

Të gjithë ne i pastrojmë dhëmbët të paktën një ose dy herë në ditë. Në fakt, larja e dhëmbëve vetëm në mëngjes dhe në mbrëmje nuk është aspak e mjaftueshme për një buzëqeshje perfekte.

Ja cilat janë 8 gabimet e mëdha që bëjmë kur lajmë dhëmbët. Kemi përfshirë gjithashtu zgjidhje për të mbajtur buzëqeshjen tuaj të shëndetshme dhe të bukur për shumë vite.

Furçën e dhëmbëve e shtypim fort gjatë larjes së dhëmbëve


Kur ne shtypim furçën e dhëmbëve shumë fort, fijet e saj përkulen dhe nuk heqin mbetjet e ushqimit në dhëmbë siç duhet. Përveç kësaj, kjo mund të çojë në dëmtime të mishrave të dhëmbëve.

Nuk i kushtojmë rëndësi ushqimit që hamë

Të gjithë e dimë se ngrënia e shumë gjërave të ëmbla mund të shkaktojë kavitete. Megjithatë, për të mbajtur dhëmbët tanë të shëndetshëm, duhet të hamë ushqime që përmbajnë kalcium, fosfor dhe fluor. Këtu janë disa këshilla për ju.

Ushqimet që përmbajnë kalcium:

produktet e qumështit
lëkurat e frutave dhe perimeve
peshku
fasule

Ushqimet që përmbajnë fosfor:

peshku
drithërat
arra
thjerrëzat

Ne zakonisht marrim dozën e nevojshme ditore të fluorit me ujë. Megjithatë, nëse jetoni në një rajon ku uji ka një përqendrim të ulët të fluorit, duhet të hani më shumë ushqime që përmbajnë fluor, si qumështi, kripa, etj.

Ne nuk përdorim pajisje shtesë për pastrimin e dhëmbëve

Nuk ka rëndësi se sa të forta janë fijet e furçës tuaj të dhëmbëve, ato ende nuk mund të heqin plotësisht mbetjet e ushqimeve nëpër dhëmbë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të pastroni boshllëqet midis dhëmbëve tuaj me fill dentar. Nëse boshllëqet janë mjaft të gjera, mund të përdorni një furçë interdentale. Për të asgjësuar bakteret, shpërlajeni gojën me gargarë.

Nuk kujdesemi për mishrat e dhëmbëve

Nëse mishrat e dhëmbëve tuaj janë të dobët dhe nuk kanë furnizim të mjaftueshëm me gjak, mund të çojë në periodontitis. Me këtë sëmundje, mishrat e dhëmbëve rrjedhin gjak, bëhen të përflakur dhe të butë dhe zbulojnë ‘qafën’ e dhëmbëve. Dhe në fund mund të humbni dhëmbët tuaj.

Për t’i bërë mishrat e dhëmbëve më të fortë, duhet t’i masazhoni me furçë dhëmbësh ose gisht me lëvizje rrethore. Hani ushqim të ngurtë dhe përtypeni tërësisht. Ju gjithashtu mund ta shpëlani gojën me çaj nga lëvorja e lisit ose sherebelës, ose me një tretësirë ​​kripe.

Nëse mishrat e dhëmbëve janë të prirur të rrjedhin gjak, vizitoni një dentist. Ai ose ajo do të përshkruajë medikamente specifike për të forcuar mishrat e dhëmbëve.

Ne nuk e heqim tartarin e dhëmbëve

Tartari i dhëmbëve është produkti i thekur i mineraleve nga pështyma dhe ushqimet që grumbullohen rreth dhëmbëve. Ai ka një ngjyrë të verdhë në kafe dhe nuk mund të hiqet me një furçë dhëmbësh.

Pllakëza dentare dhe tartari shkaktojnë sëmundje periodontale, përfshirë inflamimin e kockave që rrethojnë dhëmbët. Tartari mund të bëhet aq i fortë sa guri, duke u bërë i lëvizshëm vetëm nga një dentist ose specialist dentar me mjete të posaçme.

Kryeni një procedurë higjienike pastrimi së paku një herë në vit. Dentisti juaj mund t’ju këshillojë frekuencën e duhur bazuar në gjendjen e dhëmbëve.

Ne mendojmë se jemi shumë të vjetër për tela dentarë

Shumë njerëz mendojnë se mund t’i rregullojnë dhëmbët vetëm gjatë adoleshencës. Kur ata janë të rritur, ata mendojnë se është tepër vonë për të vendosur për tela dentarë. Por ky është përfundimi i gabuar. Një buzëqeshje e bukur nuk është as arsyeja kryesore për të kryer trajtimin. Nëse keni një problem të dhëmbëve të bllokuar, mund të çojë në kavitete dhe prishje.

Nëse ndiheni të zënë ngushtë nga vënia e telave të zakonshëm, gjithmonë mund të zgjidhni tela të padukshëm gjuhësorë të cilat vendosen në anën e pasme të dhëmbëve. Mos hezitoni të lini takimin me specialistin.

Përtypim vetëm në njërën anë të gojës

Përtypja ka veti vetëpastruese. Pra, nëse përtypni ushqim vetëm në njërën anë të gojës, kjo mund të çojë në kavitete dhe prishje në anën që nuk e përdorni zakonisht.

Përveç kësaj, përtypja e ushqimit në njërën anë të gojës shkakton muskuj të trashë dhe të fortë në atë anë. Muskujt në secilën anë të fytyrës do të bëhen asimetrike. Përfundimisht, mund të çojë në dhimbje dhe madje edhe probleme dëgjimi.

Kushtojini vëmendje kur hani dhe përpiquni ta përtypni ushqimin në të dy anët e gojës. Mos harroni të hani ushqime të forta, si fruta dhe perime. Do t’i bëjë dhëmbët tuaj më të fortë.

Ne nuk i mësojmë fëmijët tanë të kujdesen siç duhet për dhëmbët

Disa prindër mendojnë se nuk ka nevojë të kujdesen siç duhet për dhëmbët e qumështit, sepse ata janë të përkohshëm. Por një fëmijë duhet të dijë se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar, sepse dhëmbët do të ndryshojnë, por zakoni do të mbetet. Procesi i larjes së dhëmbëve duhet të zgjasë të paktën 3 minuta, dhe furça duhet të zhvendoset lart e poshtë.

Smalti i dhëmbëve të fëmijëve nuk është aq i fortë sa dhëmbët e të rriturve. Dhe çarjet në dhëmbët e tyre janë më të thella, që është arsyeja pse grimcat e ushqimit nuk janë aq të lehta për t’u pastruar. Mësoni fëmijën tuaj të lajë dhëmbët me kujdes. Ndoshta ia vlen të ndërmerret procedura e mbylljes së fisurave (një trajtim specifik dentar që synon të parandalojë prishjen e dhëmbëve)./21Media