Që nga viti 1999 Zvicra ka qenë e pranishme me një kontigjent të ushtrisë në Kosovë

Që nga viti 1999 Zvicra ka qenë e pranishme me një kontigjent të ushtrisë në Kosovë

Trupat zvicerane në kuadër të KFOR-it, Swisscoy, do të qëndrojnë në Kosovë  deri në fund të dhjetorit të vitit 2023.

Që nga viti 1999, mbi 8300 ushtarë zviceran i shërbyen paqes dhe stabilitetit në Kosovë. Swisscoy duhet të mbetet i angazhuar në Kosovë deri në fund të vitit 2023. Ketij vendimi në Bernë i ka thënë PO Komiteti i Politikës së Sigurisë së Këshillit Kombëtar duke miratuar sot me 16 vota për dhe 8 zgjatjen e kërkuar nga qeveria, si dhe rritjen e stafit.

Këshilli Federal kërkon një kontigjent prej 195 ushtarësh maksimal nga prilli 2021. Ky kontigjent mund të përforcohet me 20 vetë në rast të kërcënimit të shtuar. Këto përforcime mund të funksionojnë vetëm për katër muaj. Pesëdhjetë njerëz mund të punësohen për një periudhë prej tetë muajsh për të kryer detyra logjistike dhe mirëmbajtjeje.

Komiteti refuzoi me 14 vota në 10 për të kufizuar këto kuota, specifikoni shërbimet e Parlamentit. Në funksion të tensioneve, është e rëndësishme t’i jepet Këshillit Federale mundësinë e rritjes së stafit nëse është e nevojshme.

Situata politike dhe e sigurisë në Ballkanin Perëndimor e bën të domosdoshme praninë e forcës shumëkombëshe të Kosovës (KFOR). Angazhimi i Swisscoy është i rëndësishëm dhe nuk paraqet asnjë problem nga pikëpamja e asnjanësisë, beson shumica e komisionit.

Që nga viti 1999, Zvicra ka qenë e pranishme me një kontigjent të ushtrisë në Kosovë. Me gjithë vendimin për vazhdim të misionit Swisscoy, Këshilli Federal zviceran, sivjet mbush plotë 20 vite të prezencës ushtarake të Zvicrës në Kosovë, pjesë e paqes dhe stabilitetit me 8500 burra dhe 650 gra në Swisscoy. Deri më tani, Parlamenti zviceran vazhdimisht është pajtuar që të vazhdohet me operacionin paqeruajtës në Kosovë.

Për një pakicë tjetër, angazhimi i mjeteve ushtarake nuk është i përshtatshëm. Dy pakica të tjera propozojnë të rialokojnë burimet brenda kontigjentit sesa t’i rritin ato. Puna e riparimit dhe mirëmbajtjes mund t’i besohej kompanive lokale.

Komisioni gjithashtu refuzoi me 21 vota kundër 3 për ta dërguar projektin përsëri në Këshillin Federal, duke i kërkuar që të tërhiqte trupat deri në fund të vitit.

Asambleja Federale miratoi angazhimin e Swisscoy në KFOR deri më 31 dhjetor 2020. Shërbimet Zvicerane janë përshtatur me nevojat e KFOR-it. Kontigjenti u rrit nga 235 në 190 ushtarë në prill 2018, pastaj në 165 që nga tetori 2019. Një pjesë e mjeteve u kthye në Zvicër, në veçanti automjetet e blinduara. /Agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” nga Zvicra.