Udhëtim me fëmijët, si të përgatiteni?

3 min read

Vera është koha ideale për të udhëtuar me fëmijët, por ndonjëherë të shkosh në një udhëtim të gjatë duket si një makth për prindërit.

Pushimet familjare krijojnë një lidhje më të fortë, por si ta argëtoni një fëmijë, çfarë nëse ai qan, janë pyetje që shumë prindër i bëjnë vetes.

Nëse fëmijët janë mjaft të rritur, bini dakord përpara udhëtimit të shkruani së bashku një listë të gjërave që duan të marrin. Kontrolloni së bashku nëse këto janë gjërat që u duhen dhe nëse kanë harruar ndonjë gjë.

Para nisjes, është mirë të kufizoni bagazhin tuaj sipas numrit të anëtarëve të familjes, madhësisë së makinës dhe gjatësisë së udhëtimit që do të bëni.

Përgatitni lodra dhe ide për lojën në mënyrë që udhëtimi të shkojë pa probleme. Duke pasur parasysh që presioni shpesh i bllokon veshët, sillni një shishe ose biberon, dhe për një fëmijë më të madh, çamçakëz. Ajri në avion është i thatë, ndaj sigurohuni që fëmija të marrë shumë lëngje.

Udhëtimi me autobus është më i kërkuari, por edhe këtu mund të ndihmojë ngjyrosja e librave, filmave vizatimorë ose thjesht numërimi i makinave të një ngjyre të caktuar ose hamendja e ‘ajo që shoh’. Nëse fëmija vuan nga të përzierat, jepini ilaçe përpara se të nisni udhëtimin. Mos harroni pecetat e lagura dhe ushqimet.

Para udhëtimit, prindërit duhet të shkojnë në farmaci dhe të përgatisin disa ilaçe bazë – për çdo rast. Në farmacinë e udhëtimit duhet të sillni një termometër, allçi dhe garzë, si dhe ilaç për temperaturën dhe dhimbjen – paracetamol, ibuprofen dhe thasë me kripëra për përgatitjen e një solucioni oral të rihidratimit.

Duhet të jepet menjëherë pas fillimit të të vjellave, diarresë ose nëse shfaqen shenja dehidrimi, si zgavra e gojës jashtëzakonisht e thatë dhe mungesa e pështymës.

Lëkura delikate e fëmijëve duhet të mbrohet gjatë vozitjes, jo vetëm kur shijojnë plazhin. Lëkura e tyre është jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj rrezeve të rrezikshme UV, ndaj mjaftojnë njëzet minuta ekspozim në rrezet e diellit direkte për të shkaktuar djegie.

Merrni krem kundër diellit me SPF të lartë dhe mos harroni ta aplikoni disa herë gjatë udhëtimit (në varësi të orës së ditës që po udhëtoni dhe kohëzgjatjes së udhëtimit).

Çelësi për një udhëtim të këndshëm është planifikimi i mirë. Është mirë që të filloni në kohën kur fëmija është duke fjetur dhe të sillni mjaftueshëm ushqim dhe lëngje në rast të turmave të paparashikuara.

Avantazhi i makinave është se mund të ndalosh, por aeroplanët dhe autobusët janë një problem më i madh. Merrni me vete ushqime të lehta, fruta dhe ushqime të shëndetshme. Shmangni ushqimet e yndyrshme, të skuqura dhe të ëmbla.

Para nisjes, është e nevojshme të sigurohet kushtet e përshtatshme të rrugës. Shmangni udhëtimet në mot të nxehtë dhe planifikoni një udhëtim me shumë ndalesa të shkurtra gjatë të cilave fëmijët mund të përdorin energjinë e tepërt të grumbulluar duke u ulur në makinë për një kohë të gjatë. Shumë fëmijë kanë probleme me marramendje dhe të vjella gjatë udhëtimit. Vozitja më e qetë, pushimet dhe ajri i pastër mund të zvogëlojnë shqetësimin.

Gjithashtu, është e nevojshme të përdorni kondicionerin me kujdes gjatë udhëtimit. Temperatura në automjet duhet të jetë e rehatshme, dhe fluksi i ajrit duhet të jetë indirekt dhe jo shumë i fortë.

Shishet e vogla me ujë, ushqimet e ndryshme dhe argëtimi janë një domosdoshmëri gjatë një udhëtimi të gjatë. Nëse keni organizatorë të ulëseve të makinës – mbushini me shishe uji ose lëngje, ushqime të lehta, lodra të preferuara, libra me figura dhe ‘nevoja’ të tjera pa të cilat fëmijët tuaj nuk mund të jetojnë.