Uganda përshkallëzon ligjet, dënim me vdekje për komunitetin LGBTQ

Parlamenti i Ugandës miratoi një projektligj të martën në mbrëmje që do të kriminalizojë identifikimin si LGBTQ, duke shtuar diskriminimin me të cilin përballen homoseksualët ugandë në një vend ku aktet e të njëjtit seks tashmë parashikojnë një dënim me burgim të përjetshëm.

Uganda është një nga 30 vendet afrikane që ndalon aktet e të njëjtit seks, por legjislacioni i ri, i cili mori mbështetje gjithëpërfshirëse në Parlament, shkon një hap më tej.

Projektligji propozon dënimin me vdekje për “homoseksualitetin e rënduar” – një term i gjerë që përfshin kryerjen e marrëdhënieve seksuale me dikë që është HIV pozitiv ose “shkelës të përsëritur”. Ai gjithashtu nxjerr jashtë ligjit “promovimin e homoseksualitetit” me një dënim me burg deri në 20 vjet për këdo që mbron të drejtat e LGBTQ ose ofron mbështetje financiare për organizatat që e bëjnë këtë.

“Urime”, tha Anita Among, kryetarja e Kuvendit. “Çfarëdo që ne po bëjmë, ne po e bëjmë atë për popullin e Ugandës.”

Ky veprim ka ngjallur zemërim ndërkombëtar. Zëdhënësi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare, John Kirby paralajmëroi për pasoja të mundshme ekonomike nëse ligji nënshkruhet. Volker Türk, Komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut, e quajti projektligjin “drakonian” dhe i kërkoi Presidentit të Ugandës Yoweri Museveni të mos e nënshkruante atë.

Museveni, i cili ka folur në mbështetje të legjislacionit, ka 30 ditë kohë për të nënshkruar projektligjin.

“Nëse nënshkruhet në ligj nga Presidenti, ai do t’i bëjë lezbiket, homoseksualët dhe biseksualët në Ugandë kriminelë thjesht për ekzistencën e tyre, sepse janë ata që janë. Kjo mund të sigurojë “carte blanche” për shkeljen sistematike të pothuajse të gjitha të drejtave të tyre njerëzore dhe të shërbejë për të nxitur njerëzit kundër njëri-tjetrit”, tha Türk.

“Human Rights Watch” e quajti projektligjin “një version më flagrant” të Aktit Anti-Homoseksual të vitit 2014 që shkaktoi zemërim ndërkombëtar dhe u rrëzua për “baza procedurale”./21Media

Back to top button