Ukrainës i duhen 411 miliardë dollarë për t’u rindërtuar

Kostoja e vlerësuar e përpjekjeve të rindërtimit në Ukrainë pas pushtimit të Rusisë ka arritur në 411 miliardë dollarë, sipas një vlerësimi të përditësuar nga Banka Botërore .

Kjo është 2.6 herë më shumë se PBB-ja e vlerësuar e vendit në vitin 2022. Ai përfshin rreth 135 miliardë dollarë dëme të drejtpërdrejta — kryesisht në sektorët e strehimit, transportit, energjisë, tregtisë dhe industrisë, sipas bankës. Pjesa më e madhe e dëmeve është përqendruar në rajonet lindore të vijës së parë, duke përfshirë Donetsk, Kharkiv dhe Luhansk.

Vlerësimi i përditësuar i kostos mbulon dëmet e shkaktuara në periudhën njëvjeçare pas fillimit të pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt 2022. Ai shënon një rritje nga vlerësimi prej 349 miliardë dollarësh i bankës në qershor 2022.

“Shuma e dëmeve dhe nevojave për rikuperim aktualisht nuk përfshin të dhëna për humbjen e infrastrukturës, banesave dhe bizneseve në territoret e okupuara”, tha kryeministri ukrainas Denys Shmyhal, duke iu referuar zonave të kontrolluara nga trupat ruse.

“Kur forcat e mbrojtjes t’i lëshojnë, presim që të dhënat të plotësohen dhe qeveria të fillojë menjëherë punën e restaurimit në këto territore”.

Kostoja e rindërtimit është një vlerësim i përbashkët i bërë nga qeveria e Ukrainës, Grupi i Bankës Botërore, Komisioni Evropian dhe Kombet e Bashkuara./21Media

Back to top button