Ushtrimet fizike ngadalësojnë humbjen e kujtesës

Hulumtimet e reja sugjerojnë se edhe një program i thjeshtë ushtrimesh mund t’i ndihmojë të moshuarit me probleme të lehta ose të lehta të kujtesës.
Mjekët kanë këshilluar prej kohësh pacientët që të bëjnë aktivitet fizik për të ndihmuar në mbajtjen e trurit të shëndetshëm. Por hulumtimi i mbështetur nga qeveria amerikane shënon studimin më të gjatë ku kanë dalë në rezultate se aktiviteti fizik ndikon në ngadalësimin e humbjes së kujtesës.
Studiuesit gjetën rreth 300 të moshuar joaktivë me ndryshime të kujtesës të quajtura dëmtim i butë njohës (MCI). MCI është një gjendje që ndonjëherë vjen para sëmundjes së Alzheimerit.
Gjysma e të rriturve më të moshuar bënin ushtrime aerobike dhe pjesa tjetër bënin lëvizje shtrënguese dhe balancuese që rrisnin pak rrahjet e zemrës.
Njerëzit në të dy grupet morën vëmendjen nga trajnerët që punuan me ta në qendrat e organizatave rinore të quajtura YMCA rreth Shteteve të Bashkuara. Kur COVID-19 mbylli palestrat , trajnerët i ndihmuan pjesëmarrësit e studimit të vazhdonin të lëviznin në shtëpi me video thirrje.
Pas një viti, testimi i aktivitetit mendor tregoi se asnjë grup nuk ishte përkeqësuar.

Back to top button