Vazhdojnë protestat kundër urdhërit të mobilizimit të Putinit

Qindra civilë po marrin pjesë në ditën e dytë të protestave kundër mobilizimit ushtarak në rajonin rus të Dagestanit. 

Në një përpjekje të dukshme për të qetësuar protestuesit, kreu i Republikës, Sergej Melikov, tha se mobilizimi duhet të bëhet “rreptësisht sipas kritereve të përcaktuara nga Presidenti”.

Në një mesazh në kanalin e tij Telegram, Melikov tha se nëse “mobilizoheshin ata që nuk janë përfshirë në listë, përfshirë studentë, baballarë me shumë fëmijë me fëmijë të vegjël, djem që nuk kanë mbajtur kurrë automatikun në duar, [kjo] duhet korrigjuar menjëherë”.

“E di që në fillim të mobilizimit gabime të tilla kanë ndodhur, ndër të tjera, për shkak se disa qytetarë nuk i kanë njoftuar me kohë regjistrit ushtarak për rrethanat që u japin atyre një afat nga mobilizimi”, vazhdoi ai.

Melikov sugjeroi gjithashtu se kishte “histori të rreme në rrjetet sociale që armiqtë tanë i përhapën me zell përmes faqeve publike të krijuara jashtë vendit” për mobilizimin. Ai pohoi se protestat ishin “të përgatitura dhe të kontrolluara nga jashtë”.

Ai tha se ishte në kontakt të rregullt me ​​komisarin ushtarak të Dagestanit për procesin e mobilizimit. 

Më shumë se 100 persona u arrestuan gjatë protestave të së dielës në Makhachkala, sipas një monitoruesi të pavarur të të drejtave të njeriut OVD-Info.

Protestat vijnë pasi Presidenti rus Vladimir Putin deklaroi të mërkurën e kaluar se 300,000 rezervistë do të hartoheshin nën një “mobilizim të pjesshëm” të menjëhershëm, në një përpjekje për të përforcuar  pushtimin e tij të lëkundur të Ukrainës.

Megjithëse autoritetet ruse kanë thënë se kjo do të prekte vetëm rusët me përvojë të mëparshme ushtarake, vetë dekreti jep terma shumë më të gjera,  duke mbjellë frikë tek rusët  për një projekt më të gjerë në të ardhmen – dhe implikimet për pakicat etnike.

Protestat kundër mobilizimit janë përhapur në të gjithë vendin, me më shumë se 2,350 persona të arrestuar që nga shpallja./21Media

Artikuj të ngjashëm

Shikoni Gjithashtu
Close
Back to top button